România are multe locuri frumoase, perfecte pentru a petrece un weekend alături de familie, în natură. Iată opt obiective turistice din județul Hunedoara pe care le poți vizita în doar două zile. Natura și frumusețile locului te vor impresiona.
Weekendul este momentul pe care majoritatea dintre noi îl petrec în familie. Dacă îți dorești o mini-vacanță alături de cei dragi, în inima naturii, iată un traseu de vis pe care îl poți parcurge în doar două zile. Județul Hunedoara oferă multe obiective în natură, încărcate de istorie.
Traseu pentru o vacanță de două zile în natură
Peștera Bolii
Excursia începe de la Peștera Bolii, situată în nordul orașului Petroșani. Aceasta se află pe drumul care leagă Valea Jiului de Hațeg și reprezintă locul în care se întâlnesc Minții Retezat și Munții Șureanu. Numele peșterii nu are nicio legătură cu vreo boală, ci provine de la familia Bolia, căreia a aparținut această proprietate.
Peștera începe din locul unde Pârâul Jupâneasa își încheie cursul și se pierde printre calcare. Intrarea are 20 de metri la bază și 10 metri înălțime. Galeria principală este una spațioasă, iar în peșteră sunt multe săli mari. La ieșirea din peșteră, pârâul portă numele de Galbina.
Peștera Bolii a fost abandonată o perioadă bună de timp, până când Asociația PETRO-AQUA a reamenajat zona. Au fost montate diverse poduri care ajută la parcurgerea întregului traseu, fără a pune în pericol turiștii. Cea mai mare sală a peșterii a fost denumită „Sala de concert și dans”, asta pentru că aici erau organizate diverse spectacole încă din perioada interbelică.
Cheile Băniței
Această locație se află la mai puțin de zece minute de Peștera Bolii, pe drumul dintre Petroșani și Hațeg. Cheile Băniței este o rezervație naturală și se află în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina. Peisajul este unul special, rar întâlnit. Ele s-au format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, din care s-a mai păstrat o parte care acoperă pe alocuri pârâul Bănița.
Cheile Băniței are un culoar îngust, de aproximativ trei metri, iar pentru a-l putea parcurge trebuie să treci și prin apă. Lungimea Cheilor este de aproximativ 250 de metri și poate fi parcurs dintr-un capăt în celălalt în aproximativ 10 minute.
Rezervația de zimbri din Hațeg
A treia oprire este la rezervația de zimbri din pădurea Slivuţ, puținele locuri unde mai putem vedea specia bison bonasus. Rezervația a fost înființată în 1958, atunci când a fost adusă prima pereche de zimbri din Polonia, Podarec şi Polonka. Animalele născute în România au primit nume care încep cu litera R.
O parte din puii de zimbru născuți la Hațeg au fost transportați spre alte locuri, printre care rezervațiile de la Vânători Neamț și Neagra Bușcani. Rezervația de zimbri se întinde pe aproximativ 50 de hectare și este acoperită cu păduri de brad, stejar și carpen.
Cetatea Devei
Ultima oprire din prima zi a vacanței este Cetatea Devei, construită la mijlocul secolului al XIII-lea, pe un con vulcanic. Ea a păzit secole la rând orașul Deva, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului.
Primul document despre Cetatea Devei datează din 1269, ea fiind construită la comanda regelui Béla al IV-lea. Sunt multe evenimente legate de această locație impresionantă, unul dintre ele fiind întemnițarea episcopul Francisc David, în 1579. În 1657 a fost ocupată de otoman, iar câțiva ani mai târziu cade în mâinile cetelor de răsculați conduse de Gheorghe Doja.
Din 1784, cetatea nu a mai avut funcționalitate militară. Noul proprietar, Pogány Franciska, a golit întreaga cetate care a căzut rapid în ruină. Refacerea cetății a fost poruncită de împăratul Francisc I și soția sa, impresionați de frumusețea locului.
Pe 13 august 1849 are loc o explozie în fortăreață. Cetatea este distrusă în mare parte și mulți soldați își pierd viața. Toată latura de est a fost dărmată.
Dacă este vizitată seara, Cetatea Devei oferă peisaje impresionante, în lumina roșiatică a apusului.
Gardini di Zoe
A doua zi a traseului în natură începe cu frumoasa grădină din Deva. Amenajarea grădinilor fabuloase a început în anul 2003, ca dorința dl. Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona. El a dat grădinilor numele nepoatei sale, Zoe, însă consideră că sunt prototipul unei femei ideale. Proiectul a fost realizat după ideile proprii, fără ajutor de specialitate. Partea aproape gata se întinde 3,5 hectare și este într-o continuă dezvoltare, proprietarul a început să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori.
Gardini di Zoe a devenit obiectiv turistic în 2018, fiind cea mai frumoasă grădină aristocrată din România. În ea putem vedea o îmbinare armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fatani din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică numită Peperino).
Băile Termale Romane
În cea de-a doua zi a vacanței, după ce ne-am încântat ochii cu frumusețile din Gardini di Zoe, putem vizita Băile Termale Romane (Germisara) de la Geoagiu Băi. În Antichitate, această locație era una luxoasă, destinată oamenilor bogați ai vremii. Anual, zeci de români ajung aici, atât pentru istoria locului cât și pentru apa de calitate din stațiune.
Băile Termale Romane au fost construite într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m. Atunci când s-au făcut primele săpături, în 1935, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea). Arheologii au găsit și rămășițele unui templu dedicat Nymphaelor.
Cascada Clocota
Locația se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva. Aici se întâlnesc mai multe izvoare termale, iar accesul poate fi făcut pe două căi, una din drumul ce duce spre orașul Geoagiu sau prin stațiune.
Cascada nu este una impunătoare, însă se remarcă prin căderea apei, având aproximativ 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri. Ea nu îngheață niciodată datorită celor 16 izvoare termale din zonă, a căror apă o colectează. Specialiștii spun că apa acestei cascade este una pură și plată.
Râpa Roșie
Excursia de două zile se încheie la Sebeș, într-o rezervație geologică. Râpa Roșie are o suprafață de aproximativ 10 hectare și cuprinde formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant.
Formațiunea s-a format prin eroziunea produsă de un torent și este alcătuită cu precădere din alternanțe de argile roșii cu gresii cenușii și roșii, ce se dezagregă ușor în nisipuri. Apele au săpat cute adânci, semnele lăsate de ele purtând denumirea de „piramide coafate”.
@mariaab05 Mini traseu de weekend prin Romania 🌸🐛💚 #minitraseudeweekend #minitraseu #weekendtrip #romaniamea #romaniantiktok #whattovisit #placestovisit #deva #hunedoara #cheilebanitei #pesterabolii #giardinidizoe #raparosie #geoagiubai ♬ Dancing In The Moonlight - 苏颜悦