Washingtonul va sancţiona Beijingul în caz de amestec în succesiunea lui Dalai Lama

Washingtonul va sancţiona Beijingul în caz de amestec în succesiunea lui Dalai Lama

O lege semnată duminică seara de preşedintele american, Donald Trump, autorizează impunerea de sancţiuni americane contra unor oficiali chinezi care s-ar amesteca în procesul de desemnare a următorului Dalai Lama

Îngrijorat că Beijingul încearcă să-l aleagă pe succesorul liderului spiritual tibetan de 85 de ani pentru a slăbi veleităţile autonomiste ale regiunii himalaiene sub control chinez, Congresul american aprobase cu o majoritate zdrobitoare această lege, care, potrivit Beijingului, "se amestecă grosolan în afacerile interne ale Chinei".

Acest text a fost inclus în legea bugetului care conţine măsuri de sprijinire a economiei americane, semnată duminică seara de Donald Trump.

Legea privind Tibetul, propusă împreună de democraţi şi republicani, dispune că selecţia, educaţia şi venerarea lui Dalai Lama şi a altor călugări sunt "chestiuni exclusiv spirituale care trebuie decise de autorităţile religioase interesate în cadrul tradiţiei budiste tibetane".

Statele Unite vor impune sancţiuni contra oficialilor "care se vor amesteca direct în identificarea şi intronizarea viitorului al 15-lea Dalai Lama al budismului tibetan", potrivit noii legi.

Textul împiedică şi deschiderea de noi consulate americane în China atâta timp cât Washingtonul nu va fi autorizat să fie instalat unul în capitala tibetană, Lhassa, şi prevede finanţări pentru grupări care acţionează pentru conservarea culturală, educaţia şi dezvoltarea durabilă în regiunea himalaiană.

Campania internaţională pentru Tibet, apropiată de Dalai Lama, a salutat adoptarea acestei legi arătând, potrivit ONG-ului, că: "comunitatea internaţională nu va accepta amestecul Chinei în succesiunea" autorităţii spirituale tibetane.

Carismaticul al 14-lea Dalai Lama, care şi-a încetinit ritmul deplasărilor, foarte susţinut altă dată, a fost spitalizat în aprilie din cauza unei infecţii pulmonare.

Conştient de faptul că China ar putea încerca să-i desemneze un succesor docil, el a emis ideea că va rupe cu tradiţia şi îşi va desemna el însuşi succesorul, posibil o femeie, din timpul vieţii sale, sau că există posibilitatea de a se pune capăt acestei instituţii la moartea sa.

În mai 1995, Dalai Lama l-a declarat pe Gedhun Choekyi Nyima, atunci în vârstă de 6 ani, reîncarnarea lui Panchen Lama - numărul doi al ierarhiei budiste tibetane. El a fost imediat arestat de autorităţile chineze şi nu a mai fost văzut niciodată de atunci.

https://www.lalibre.be/international/amerique/washington-sanctionnera-en-cas-d-ingerence-de-pekin-dans-la-succession-du-dalai-lama-5fea25269978e227df28fca7

Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Ne puteți urmări și pe Google News