Guvernul american al lui Joe Biden a ridicat, vineri, sancțiunile împotriva judecătorilor și a personalului Curții Penale Internaționale (CPI) impuse de Donald Trump.

Ministrul american de Externe, Antony Blinken, a declarat într-un comunicat că Statele Unite au continuat să se opună dorinței instanței de a ancheta asupra Afganistanului sau Israelului, dar a adăugat că Washingtonul a dorit să evoce aceste cazuri “mai degrabă prin dialog cu toți actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancțiuni”.

Prin urmare, președintele Biden a “revocat” decretul prezidențial din iunie 2020, care a permis pedepsirea judecătorilor, “punând capăt amenințării” sancțiunilor economice și restricțiilor de viză, a anunțat el. “Prin urmare, sancțiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda și a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, “au fost ridicate”, a adăugat el, precum și mai multe restricții de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului instanței cu sediul la Haga. “Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate și ineficiente”, a insistat secretarul de stat.

Administrația Trump a sancționat-o pe procuroare în septembrie 2020, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acțiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan.