Anunțul anului vine din Washington: România mută la Ierusalim Ambasada din Israel

Anunțul anului vine din Washington: România mută la Ierusalim Ambasada din Israel

„Sunt onorată să anunț că România va muta Ambasada la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat, ieri, premierul României la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc la Washington. Anunțul a ridicat sala în picioare și sute de persoane au aplaudat. În plus, premierul a anunțat că, prin trei legi care vor fi promovate în scurt timp în Parlament, evreii de origine română vor primi automat cetățenie română, iar supraviețuitorii Holocaustului vor primi despăgubiri și ajutoare fi nanciare, dar și acces la arhivele naționale.

AIPAC este cea mai veche și importantă organizație de lobby israeliană în Statele Unite. Conferința AIPAC este considerată echivalentul evreiesc al premiilor Oscar sau Grammy în politică și economie. Conferința AIPAC este considerată echivalentul evreiesc al premiilor Oscar sau Grammy în politică și economie Bipartizanatul este o prioritate pentru AIPAC, iar conferința sa de politică atrage în mod regulat interesul și participarea politicienilor, indiferent dacă aceștia sunt democrați sau republicani, scrie The Huffington Post.

Întâlnire cu oficialii de la ExxonMobil

Premierul Viorica Dăncilă, a participat, în preambulul evenimentului, la un prânz de lucru împreună cu reprezentanți ai companiilor americane care au investiții în România. Printre participanți s-au numărat membri din conducerea Amgen, Motorola Solutions, ExxonMobil, Oshkosh Defense, Parsons, Merck (MSD Pharma), UiPath, Textron/Bell și AMRO.

Reamintim că ExxonMobile este, împreună cu OMV Petrom, compania concesionară a perimetrului de gaze natu rale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Oficialii companiei au fost nemulțumiți de prevederile Legii offshore, în special lipsa de coerență a Guvernului în materie de politici fiscale.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 15 ani, până în 2045, a acordului petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Acordul, semnat în anul 2000 era valabil până în 2030. Deocamdată, companiile concesionare nu au început exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră fiind tot în proces de explorare.

Oportunități pentru investitori

Conferința privind politica AIPAC este cea mai mare adunare a comunității pro-israeliene a Americii și o sărbătoare a parteneriatului dintre SUA și Israel. Fiecare participant are posibiltatea de a face lobby.

În cadrul primei întrevederi pe care a avut-o, primministrul român a subliniat importanța parteneriatului transatlantic pentru prosperitatea și securitatea economică a Europei și a Statelor Unite ale Americii. Lobby-ul premierului a avut un efect imediat. Reprezentanți ai companiilor americane din domeniile sănătate, energie, cercetare și inovare, tehnologia informației și comunicații au stabilit că vor face o vizită în România în luna iunie în acest an.

Discuțiile premierului Viorica Dăncilă cu politicienii și oamenii de afaceri au vizat și recentele modificări aduse legislației privind Parteneriatul Public Privat. „Aceasta include termeni contractuali extinși și permite o finanțare mai flexibilă, precum și împărțirea beneficiilor și riscurilor între partenerul public și cel privat”, a afirmat Dăncilă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News