Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Washington Post: Europenii au fost șantajați de Trump să ia măsuri împotriva Iranului
Washington Post: Europenii au fost șantajați de Trump să ia măsuri împotriva Iranului

Washington Post: Europenii au fost șantajați de Trump să ia măsuri împotriva Iranului

Cine își imaginează că Uniunea Europeană este condusă după principii și tratate va avea un șoc când va citi dezvăluirile din presa americană. La o zi după ce Franța, Marea Britanie și Germania au activat mecanismul privind încălcarea de către Iran a Acordului nuclear, The Washington Post vine să deslușească resorturile ascunse acestei decizii tranșante.

Ei bine, se pare că nu declarațiile iranienilor că nu vor mai respecta limitele privind îmbogățirea uraniului (limite pe care și le-au asumat prin acordul semnat în 2015) i-au alertat pe europeni, ci șantajul președintelui SUA. Conform The Washington Post, „cu câteva zile înainte ca europenii să avertizeze Iranul cu privire la încălcările acordurilor nucleare, Trump a amenințat, în secret, că va impune un  tarif suplimentar de 25% pe autovehiculele europene dacă nu vor fi luate măsuri”.

Din câte se pare, amenințarea secretă a lui Trump a avut succes.  Puterile europene au activat rapid mecanismul pentru nerespectarea acordului, iar Iranul riscă acum acțiunile punitive ale ONU și Uniunii Europene.

Amenințările lui Trump au fost un adevărat șoc pentru europeni, a declarat un oficial european de top, care a preferat să rămână anonim. Mai mult, bărbatul spune că Trump le-a forțat pur și simplu mâna.

„Nu am vrut să ne arătăm slabi, așa că am fost de acord să păstrăm secretă existența amenințării”, a declarat pentru Washington Post oficialul european amintit.

Amenințările lui Trump cu privire la tarifele auto pentru a câștiga concesii comerciale în relațiile cu europenii nu sunt cu siguranță nimic nou, dar utilizarea acestei arme pentru a dicta politica externă este, conchide corespondentul diplomatic al The Washington Post, John Hudson.

Faptul că americanii dictează politica UE în raport cu Iranul este confirmată, de altfel, și de Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al guvernului de la Teheran. Într-o conversație cu reporterii occidentali, șeful diplomației iraniene a rezumat discuțiile pe care le-a purtat cu omologii săi europeni: „Ei spun: „ Nu suntem responsabili pentru ceea ce au făcut Statele Unite. ”OK, dar sunteți independenți”…

„Europa, UE, este cea mai mare economie globală. Deci de ce permiteți Statelor Unite să vă intimideze?”, s-a întrebat retoric Mohammad Javad Zarif.

Din punctul meu de vedere, încercările disperate ale guvernului german de a-și proteja industria auto sunt zadarnice. Trump a ajuns, pentru moment, la o înțelegere comercială cu China (chiar dacă acest acord nu tranșează cele mai importante probleme din relațiile bilaterale) și acum are mâinile libere să se ocupe de alianța economică din ce în ce mai clară dintre Germania și Rusia. Din punct de vedere geostrategic, niciun președinte american nu poate accepta Nord Stream 2, iar Germania va plăti cu vârf și îndesat prețul nesocotirii intereselor americane. Când și cum, asta numai Trump știe…