După cum am aflat deja, documentele despre cyber-spionajul serviciilor secrete ale SUA arată că sunt capabile să folosească celularele şi televizoarele ca microfoane secrete. Dar nu este totul, Wikileaks anunţă că vor urma zilele acestea alte dezvăluiri şi mai interesante!
În timp ce, la Washington, Casa Albă, democraţii, FBI şi analiştii se ocupă cu interceptările şi relaţiile cu ruşii, Wikileaks detonează o nouă bombă arătând că sunt alte mii de posibilităţi de spionare pe lângă cele făcute publice până acum, având în vedere că un mare număr de obiecte care ne mobliează casele sunt legate la internet. Deci, există multe alte portiţe prin care intruşii se pot strecura să ne supravegheze.
Despre Valut 7
Wikileaks, prezentând primul episod al anchetei ''Anul Zero'', rebotezată ''Vault 7'', a anunţat că alte dezvăluiri vor urma zilele următoare. Un adevărat fluviu care ar putea avea puternice repercusiuni:
1- Cu programul Weeping Angel, elaborat de americani împreună cu britanicii, televizoarele sunt puse în poziţia ''stins'' şi devin sisteme de ascultare la distanţă.
2- Posibilităţi de control de la distanţă al oricărui telefon de ultimă generaţie.
3-Prezenţa unui centru CIA în consulatul american de la Frankfurt care are rolul de colectare a informaţiilor furate în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
4- Posibilitatea de a interveni asupra centralelor care administrează maşini şi mari mijloace de transport ca Tir-urile.
5- Divizia specială de intelligence în cartierul general de la Langley, Virignia, care dezvoltă viruşi şi alte drăcovenii pentru a se infiltra via web.
6- Posibilitatea de a sparge sistemele criptate care protejează telefoanele sau canalele de tip Whatsapp sau Telegram.
7- Umbrage, o gigantică bază de date adunate de americani, conţinând malware (software ''rău'') şi alte trucuri folosite de către ''piraţii'' reţelelor din toată lumea, ruşii inclusiv.
Lovitura fatală, explicaţii:
Chiar acest ultim punct s-ar fi dovedit fatal. Potrivit lui Julian Assange, organizaţia sa ar fi intrat în posesia secetelor graţie pierderii controlului asupra unei părţi din material. Se pare că de ceva timp părţi consistente din arhivă ar fi circulat necontrolat, între lucrătorii pe bază de contract, hackeri, angajaţi federali. Unul dintre aceştia (sau poate mai mulţi), au escaladat munţii de informaţii, repetând ceea ce au făcut Edward Snowden şi Chelsea Manning cu secretele NSA. Potrivit unor experţi, Weeping Angel a fost conceput pentru a lovi ţinte individuale, începând de le vreun membru al guvernului şi până la un agent adversar, de la un adevărat terorist la simplul cetăţean.De obicei se trăieşte cu senzaţia unei uriaşe gheare care-ţi scormoneşte toate aspectele vieţii.
Lovitura Wikileaks
Această lovitură pare să fi luat prin surprindere mediile oficiale. CIA, potrivit obiceiului, a luat poziţia lui ''no comment'' şi nu a vrut să confirme sau să infirme veridicitatea informaţiei. O poziţie precaută într-o fază unde tema spionajului a otrăvit ''cloaca'' de la Washington. Ruşii au fost acuzaţi că ar fi intervenit la votare pe mână cu Wikileaks, care înainte de alegeri au difuzat e-mail-urile lui Hillary Clinton. Situaţie jenantă pentru candidată, dar care l-a făcut fericit pe Trump.
Actualul preşedinte în timpul campaniei, a adus public elogii grupului condus de Assange. Apoi, acum câteva zile, l-a luat la ţintă pe predecesorul Obama insinuând că acesta l-a pus sub supraveghere.
Dar, potrivit Wikileaks, CIA ar fi fost capabilă să penetreze şi să controleze contul de Twitter al preşedintelui indiferent ce tip de smartphone ar fi folosit.
Acum, Trump e la Casa Albă, aflat în situaţia de a gestiona o groază de informaţii top-secret. O pâine de mâncat şi pentru noul director al CIA, Mike Pompeo, care a prevăzut foarte corect că frontul cyber va fi cea mai mare provocare. Dar, fără discuţie, nu s-a gândit atat de departe... Vom vedea ce va urma deoarece dezvălurile vor continua săptămâna viitoare.