Washington: Consumul de rom și trabucuri cubaneze finanțează dictatura

Washington: Consumul de rom și trabucuri cubaneze finanțează dictatura

SUA au avertizat, săptămâna aceasta, împotriva consumului de rom și trabucuri cubaneze, două produse legendare ale insulei comuniste.

„Economia castristă depinde de furtul proprietății private și de represiunea poporului. Romul și țigările produse de regimul cubanez reprezintă un lux care nu se ridică la valoarea vieților omenești”, a scris pe Twitter principalul diplomat american pentru America Latină, Michael Kozak.

„Merită prețul?”, a intrebat el prezentând fotografia unui trabuc, un mesaj scris atât în ​​engleză cât și în spaniolă.

Diplomatul a insistat apoi cu un al doilea tweet, de data aceasta ilustrat cu un pahar de rom și o ordonanță pentru „consumul său cu moderație”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Regimul Castro a îmbătrânit prost”, a scris el, din nou în ambele limbi.

„Romul cubanez a fost legendar înainte ca regimul să-l fure pentru a-și finanța represiunea”.

„Fiecare sticlă vândută face posibilă menținerea dictaturii cubaneze la putere mai mult timp”, a adăugat el. „Încă îți mai place mojito-ul tău?”

Nici romul, nici trabucurile cubaneze, motoarele tradiționale ale economiei țării, nu pot intra în mod legal în Statele Unite, care au menținut un embargo pe insulă din 1962.

Relațiile dintre Washington și Havana s-au răcit considerabil de la sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, după apropierea bilaterală inițiată de predecesorul său, Barack Obama.

Statele Unite reprezintă 38% din piața mondială de rom premium. Însă romul Havana Club, o marcă deținută de grupul francez Pernod-Ricard și compania de stat Cuba Ron SA, nu ajunge pe piața americană.

În Statele Unite se vinde un alt rom, tot sub denumirea  Havana Club, dar distribuit de grupul Bacardi.

Familia care deținea drepturile asupra mărcii Havana Club le-a vândut în anii ’90 acestui grup american care, de atunci, comercializează romul portorican sub acest brand în Statele Unite, cu o etichetă distinctă.

În 1962, Statele Unite au impus un embargou economic, comercial și financiar Cubei, după revoluția comunistă.

De atunci, tuturor cetățenilor americani li s-a interzis să facă afaceri cu Cuba.

Ceea ce a fost controversat la acea vreme a fost că, cu o zi înainte de acest embargou, John F. Kennedy a comandat urgent 1200 de trabucuri  H Upmann Petit Corona.

În urma acestui embargo, multe companii cubaneze și-au mutat activitățile din alte țări, cum ar fi Republica Dominicană, de exemplu.