Agenția științifică americană Geological Survey (USGS) a confirmat că vulcanul Kīlauea din Hawaii a început să erupă miercuri.
„Pe lacul de lavă rece a apărut o nouă fisură de erupție”.
Erupția a fost precedată de mai multe cutremure
Kīlauea este unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pământ, Acum, „pe lacul de lavă rece a apărut o nouă fisură de erupție”, au scris pe Twiiter savanții care se ocupă de activitatea vulcanică.
Specialiștii de la U.S. Geological Survey au detectat erupția în jurul orei 1520, ora locală, pe craterul de pe vârful Kīlauea. Agenția a ridicat sistemul de alertă al vulcanului de la „sub observație” la „avertisment”, iar codul pentru traficul aerian de la „portocaliu” la „roșu” până seara.
Nu există un pericol iminent pentru locuitorii insulei
Din fericire, savanții spun că nu există deocamdată vreun pericol pentru oamenii care locuiesc în apropierea vulcanului. Toate semnele indică faptul că lava va rămâne în interiorul craterului", a declarat pentru postul de televiziune ABC Ken Hon, principalul vulcanolog al U.S. Geological Survey de la Hawaii Volcano Observatory. "Nu vedem indicii că s-ar deplasa în partea inferioară a zonei de est a riftului, unde locuiesc oamenii."
Potrivit site-ului web al U.S. Geological Survey , ultimul nivel de alertă sugerează că o erupție este „iminentă, în curs de desfășurare”, sctie site-ul zerohedge.com.
Erupția din anul 1790 a ucis aproximativ 400 de persoane
Potrivit Wikipedia, Vulcanul Kilauea face parte din Parcul Național al vulcanilor din Insulele Hawai. Acesta este cel mai activ vulcan dintre cei 5 care alcătuiesc Insula Hawaii și cel mai activ vulcan de pe Glob. Vulcanul are o înălțime de 1247 m, iar forma sa este una de scut. Acesta are între 300 000 și 600 000 de ani și s-a ridicat deasupranivelului mării acum aproximativ 100 000 de ani. Cea mai ucigașă erupție a avut loc în anul 1790, când lava vulcanului a omorât aproximativ 400 de persoane.
O altă erupție majoră a avut loc în 1924. Pietre care cântăreau până la 45 kg au fost aruncate la o distanță de 60 m. Tot atunci Craterul Halemaʻumaʻu a început să se scufunde , adâncindu-se în pământ aproape 210 m.