Vulcanul Cotopaxi, aflat aproape de Quito și care a intrat în erupție în luna august, după o pauză de 138 de ani, arunca joi o impresionantă coloană de cenușă până la 2 kilometri înălțime. Anunţul a fost făcut de ministerul ecuadorian al Coordonării securității.
Cerul din jurul "vulcanului era senin, așa că au putut fi văzute emisii de vapori și de gaz încărcate cu cenușă, care au ajuns la 2.000 de metri deasupra craterului", a informat ministerul într-un comunicat. Coloana de cenușă era vizibilă din capitală (la 45 de kilometri nord de vulcanul de 5.897 de metri, considerat unul dintre cei mai periculoși din lume), transmite Agerpres, AFP.
Ministerul a avertizat pe contul său Twitter că cenușa ar putea cădea și în partea de sud a orașului Quito și a amintit că codul galben — al doilea nivel pe o scară de patru — rămâne în vigoare. Guvernul a decretat stare excepțională ca urmare a "trezirii" în 14 august a vulcanului Cotopaxi, unul din cei opt vulcani activi din țară. De câteva săptămâni se organizează exerciții de evacuare a populației și au fost marcate cu verde căi principale pe drumurile din acest sector foarte urbanizat.
Cotopaxi, care nu a mai avut o erupție adevărată din 1877, chiar dacă rămâne activ, este considerat de oamenii de știință unul din cei mai periculoși vulcani din lume, din cauza marii cantități de zăpadă de pe vârf și a populației numeroase din apropierea lui.
Potrivit autorităților, circa 325.000 de persoane ar fi afectate de avalanșe și scurgeri de noroi care ar putea fi provocate de această erupție, ce s-ar putea solda și cu inundații, odată cu creșterea nivelului apelor din împrejurimi.
Şi-a făcut o casă DE LUX dintr-o PEŞTERĂ veche de peste OPT SECOLE | GALERIE FOTO