Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că dacă nu vor fi "mari dorințe" de organizare de alegeri anticipate, toate alegerile vor fi organizate anul viitor în aprilie sau mai 2024.
Serbia va avea alegeri anticipate, a anunțat președintele Aleksandar Vucic. "Vom merge la alegeri când vor cei din opoziție. Nu știu dacă vor, sau nu, alegeri. Dacă până atunci nu vor fi mari dorințe de alegeri anticipate, vom organiza alegeri în aprilie sau mai. Asta este" – a declarat Vučić pentru postul belgrădean de televiziune Prva. Comentând acuzațiile potrivit cărora sancțiunile impuse de SUA directorului Agenției Sârbe de Informații, Aleksandar Vulin, ar fi un mesaj pentru el, Vučić a spus că "este sigur că mesajul îi este adresat". "Ce ar trebui să fac? Să cad în genunchi și să mă rog?" – a spus Vučić, adăugând că dacă ar anunța schimbarea poziției față de sancțiunile impuse Rusiei, toate sancțiunile SUA impuse lui Vulin ar fi ridicate.
Când vor avea loc alegeri în Serbia
Vučić a subliniat că Serbia respectă SUA, că America este o "mare putere, la fel și China și Rusia și Europa", că Serbia se află pe calea europeană, dar "această țară este condusă de poporul sârb". Referindu-se la sancțiunile SUA la adresa lui Vulin, Vučić a subliniat că i-ar fi cerut lui Vulin să demisioneze dacă țara ar fi fost în pericol. Întrebat dacă Serbia a plătit două companii de lobby pentru a face campanie favorabilă Serbiei în SUA, Vučić a declarat că a fost informat despre acest demers, că este mulțumit că a fost inițiat și că Serbia ar fi trebuit să aibă mai devreme o astfel de inițiativă. De asemenea, Vučić a declarat că este important că reprezentanții Listei Sârbe au mers la Washington, deoarece această vizită este o confirmare și o legitimare a rolului și poziției sârbilor din Kosovo, anunță RADOR.
Altfel, ambasadorul Ucrainei la Belgrad, Volodimir Tolkaci, a declarat că suspendarea participării Rusiei la acordul de export de cereale prin Marea Neagră ar putea avantaja Serbia, deoarece "cerealele din Serbia, care au prețuri mai mari decât cele din Ucraina, și-ar putea găsi cumpărători". "Totul se schimbă prin suspendarea acestui acord, iar din punctul de vedere al Serbiei putem vedea și partea pozitivă, pentru că cerealele sârbești sunt mai scumpe decât cele ucrainene și și-ar putea găsi cumpărători" – a declarat Tolkaci, adăugând că retragerea Rusiei din acest acord a provocat o "criză alimentară artificială care a condus la creșterea prețurilor cerealelor și foamete în statele sărace".