Vreți să emigrați în SUA? Trump vrea să schimbe regulile pentru emigrarea în SUA

Președintele american Donald Trump va da joi directivele pentru un nou plan de creștere a securității frontierei și pentru revizuirea sistemului de imigrație legală. Astfel, vor fi favorizați solicitanții care vorbesc limba engleză și au educație superioară.

Propunerea lui Trump cu privire la imigrare, gândită în mare parte de consilierii Jared Kushner și Stephen Miller, alături de consilierul pe probleme de economie Kevin Hassett, reprezintă o încercare de a-i uni pe republicani într-o chestiune care i-a divizat adesea. În timp ce șansele de aprobare a planului de către Congres par reduse, acesta va oferi republicanilor o bază pe care o pot susține, în perspectiva alegerilor prezidențiale și ale membrilor Congresului, care vor avea loc în noiembrie 2020. Există așteptarea ca imigrația să fie o chestiune esențială în dezbaterile electorale. De zeci de ani, legislația din SUA a acordat prioritate imigrației bazate pe familie, astfel că aproximativ două treimi dintre toți cei care primesc așa numitul Green Card, în fiecare an, au legături de familie cu cetățeni ai Statelor Unite. Planul lui Trump ar menține imigrația legală la un număr constant de 1,1 milioane de persoane pe an, însă imigrația bazată pe familie ar reprezenta doar o treime din total. În schimb, persoanele cu o înaltă calificare și care au oferte de locuri de muncă ar avea prioritate și ar putea să-și aducă partenerii și copiii, conform declarației oficiale emise miercuri de Casa Albă.

Trump va prezenta datele generale ale planului, cu detalii despre "documentul foarte mare" care urmează să fie dat publicității în săptămânile următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Trump va propune anularea sistemului de loterie diversificat, care oferă șansa de a se muta în Statele Unite solicitanților din țări cu un punctaj scăzut. Planul propune, de asemenea, modificarea procedurilor de azil, despre care administrația Trump consideră că sunt abuzate. Acest lucru va duce la o scădere la 10% din numărul total de Carduri Verzi acordate din motive umanitare, față de 22%, cât reprezintă în prezent.