Vremuri grele pentru preşedinţia franceză a UE

Vremuri grele pentru preşedinţia franceză a UE

Ambiţiile lui Sarkozy pentru mandatul din fruntea blocului comunitar au fost domolite de „nu“-ul irlandez asupra Tratatului de la Lisabona.

Franţa a preluat azi preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, iar agenda lui Nicolas Sarkozy este plină de priorităţi ambiţioase, printre care energia şi clima, pactul pentru imigraţie, relansarea apărării europene şi agricultura. Planurile Parisului au fost însă deja lovite de votul negativ irlandez asupra Tratatului de la Lisabona şi de neînţelegerile cu statelele membre.

Sarkozy a asigurat că preşedinţia franceză a UE va fi „prima etapă a relansării apărării europene“, însă acest obiectiv este cel mai afectat de votul irlandez. Franţa va fi nevoită să îşi modereze tonul, mai ales dacă Irlanda, neutră militar, va organiza un nou referendum asupra tratatului. În plus, Sarkozy va avea nevoie şi de cooperarea Londrei, care se opune în acest moment propunerii de înfiinţare a unui cartier general european.

O altă temă aflată pe agenda franceză este reforma Politicii Comune de Agricultură. Creşterea preţului la alimente subminează însă orice perspectivă a unei schimbări concrete într-un domeniu care provoacă în mod tradiţional animozitate în UE.   Uniunea pentru Mediterana Un domeniu unde pot fi înregistrate progrese este cel al mediului, prin încheierea unui acord menit să limiteze emisiile de dioxid de carbon. Un astfel de acord ar putea fi încheiat la sfârşitul anului, dacă este aprobat de Parlamentul European, înainte de campania pentru alegerile europarlamentare din 2009.   Franţa vrea, de asemenea, să obţină adoptarea unui „pact european privind imigraţia şi azilul“, care ar trebui să confirme o înăsprire a politicilor europene în domeniu. Proiectul presupune privilegierea imigraţiei pe motive legate de muncă, dar vizează şi ameliorarea eficienţei controalelor la frontiere. Sarkozy mai doreşte să convingă statele membre să nu mai procedeze la regulariză ri masive ale situaţiei imigranţilor.   Preşedinţia franceză a UE va prilejui, în iulie, şi lansarea aşa-numitei „Uniuni pentru Mediterana“, care presupune o cooperare mai strânsă a statelor UE cu cele din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. Iniţiativa lui Sarkozy a fost gândită iniţial doar pentru ţările riverane. La cererea Germaniei însă, Uniunea s-a mărit, pentru a face loc tuturor statelor membre.

DUPĂ REFERENDUM

Presiuni pentru ratificare

Criza generată de respingerea Tratatului de la Lisabona în Irlanda este de asemenea o prioritate a preşedinţiei franceze. Eşecul a compromis speranţele lui Sarkozy de a media instalarea noilor instituţii europene stipulate în document, printre care cea a „preşedintelui UE“. Sarkozy se va deplasa la Dublin pe 11 iulie pentru a discuta cu liderii irlandezi, iar problema va fi dezbătută la Summitul UE din octombrie. Sarkozy, spun analiştii, ar putea revendica un succes, dacă va reuşi să asigure continuitatea procesului de ratificare a tratatului, exercitând presiuni asupra cehilor ezitanţi, fără a lăsa impresia că îi izolează sau constrânge pe irlandezi.

Ne puteți urmări și pe Google News