Vremea, 21 septembrie. Veste bună de la meteorologi, dar nu ne putem bucura de ea. Ce ne așteaptă

Vremea, 21 septembrie. Veste bună de la meteorologi, dar nu ne putem bucura de ea. Ce ne așteaptă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru luni, 21 septembrie 2020.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în sudul Banatului și pe arii restrânse la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 28 de grade Celsius.

În Capitală, cerul va fi în mare parte însorit.Temperatura maximă va ajunge la 26 grade Celsius.

La munte, vremea va fi frumoasă şi caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, trecator cu unele intensificări în Munţii Banatului şi în zona Carpaţilor Meridionali. Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât în intervalul precedent.

Vremea până pe 21 octombrie

De altfel, prognoza de specialitate emisă de ANM pentru următoarele trei săptămâni, 21 septembrie -19 octombrie, arată că

valorile termice vor fi mai ridicate față de cele specifice perioadei. Cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, deficitare în prima parte a intervalului şi apropiate de normal către mijlocul lunii octombrie.

Potrivit specialiştilor, în săptămâna 21 - 28 septembrie, temperatura aerului va fi mai mare decât normalul perioadei, în toate regiunile ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a ţării şi în regiunile nord-estice. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi în sud-estul extrem. Excepţie vor face regiunile din nord-vestul teritoriului, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil local excedentare.

În intervalul, 28 septembrie - 5 octombrie, temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Potrivit ANM, pentru săptămâna 5 -12 octombrie sunt anunţate temperaturi ce se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile extracarpatice, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai accentuat în regiunile sudice şi sud-vestice. În extremitatea estică a ţării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În perioada 12 -19 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este raportată faţă de media perioadei 1993-2016.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Avertisment de la Ministerul Sănătății

Chiar dacă vremea va fi frumoasă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că suntem într-un platou al celei de-a doua faze al primului val al pandemiei de coronavirus.

„Suntem într-un platou al celei de-a doua faze al primului val. Nu ştiu dacă are legătură al doilea val cu alegerile, are legătură cu respectarea de către noi a tuturor restricţiilor. Avem nişte precauţii. Includ portul măştilor, distanţare, dezinfectanţi. Avem o lună în care s-au redeschis restaurantele, teatrele şi cinematografele, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea transportului în comun, deschiderea şcolii, campanie electorală, alegeri. Toate acestea au un numitor comun, respectarea unor norme.

Respectăm acele norme, avem o transmitere comunitară scăzută, avem un număr scăzut de cazuri, ne menţinem pe acel platou cum suntem acum. Haideţi să respectăm aceste reguli şi să transformăm primul val într-un val decizional, pentru că al doilea val depinde foarte mult de modul în care gestionăm primul val", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Ne puteți urmări și pe Google News