Un consilier in cariera iti spune verde-n fata daca ai sanse de reusita atunci cand vrei sa facio modificare profesionala majora.
Daca vrei sa-ti schimbi cariera ori esti dezorientat si nu stii care ar putea fi traseul tau profesional, poti apela la consilieri de specialitate. Unii ar putea aprecia ca este vorba despre un moft pentru care trebuie sa mai si platesti.
O sesiune completa la un astfel de sfatuitor este destul de scumpa, in medie, 1.000 de lei. Insa tot mai multi romani inteleg faptul ca o asemenea persoana te poate ajuta sa mergi in directia corecta in cariera.
"Incercam sa le spunem clientilor, in urma unor evaluari, unde anume s-ar potrivi. Identificam interesele de cariera, punctele slabe si forte ale persoanei consiliate, compatibilitatile cu anumite meserii. Practic, ii ajutam sa se dezvolte personal", spune Madalina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting.
Din director IT, agent imobiliar Schimbarile radicale in cariera sunt mai usor de facut daca apelezi la un consilier. Cand ai zece ani de experienta intr-un domeniu, sa spunem in productie, este dificil sa incepi sa activezi in constructii. Dar se poate. Primul pas si cel mai important, spune consilierul Eduard Radu, fondatorul CareerExperts, este acela de acceptare.
"Trebuie sa accepti faptul ca, de exemplu, va trebui sa cobori un pic stacheta. Prietenii nu te vor mai vedea intr-o masina ultimul racnet si te vor intreba "ce-ai patit?", "iti merge bine?". Iar pentru unii s-ar putea ca asemenea intrebari sa fie foarte grele", atentioneaza Eduard Radu.
Insa, odata trecuta bariera, ai toate sansele de reusita. Sunt persoane care au abandonat o cariera de invidiat pentru a explora domenii cu totul noi, in care erau aproape la nivelul juniorilor.
"Cineva a renuntat la functia de director de IT intr-o multinationala pentru a deveni agent imobiliar. Consider ca a ales varianta buna. Totul depinde de ce anume este important pentru tine ca persoana. Iar daca dorinta de schimbare este maxima, orice este posibil", sustine Eduard Radu.
Scump, dar merita Pentru persoane fizice firmele practica un tarif de 150 de lei pentru o sesiune de doua ore. In functie de complexitatea cazului, se poate ajunge si la 250 de lei sau chiar mai mult. O evaluare completa atinge, in medie, 1.000 de lei. In cazul persoanelor juridice, suma poate fi si de 100 de euro pe sedinta. Cu toate acestea, tot mai multe persoane au inceput sa apeleze la asemenea consiliere.
"Incep sa fie intelese beneficiile. Este foarte important sa stii unde te situezi", spune Eduard Radu. De exemplu, daca ai fost director la 27 de ani s-ar putea sa ai o parere foarte buna despre tine, dar aceasta sa nu coincida cu realitatea.
"Este posibil ca firma la care ai fost manager sa fi investit foarte multa incredere in tine. Asta nu inseamna ca poti sa fii director la o alta companie", explica expertul in cariera. La consiliere apeleaza mai mult persoanele cu varste cuprinse intre 27 si 36 de ani, iar segmentul care predomina este cel feminin.
Consultanta si pentru firme
Consilierea este utila si pentru firme. De exemplu, directorii pot invata cum sa ajute organizatia din care fac parte. "Incercam sa maximizam performanta companiilor prin intermediul managerilor. Si un sef de departament trebuie sa stie cum sa scoata ce este mai bun dintr-un om, care sunt valorile acestuia si cum pot fi fructificate. Prin asistarea companiilor in managementul performantelor, managerii pot intelege cum sa-si evalueze subalternii, in ce fel pot atrage talentele, cum sa intocmeasca planuri de cariera", spune Madalina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting.
MOTIVATIE ADOLESCENTA
La studii, doar ca sa nu rada vecinii Cat de dezorientati sunt tinerii o dovedesc si intrebarile adresate consilierilor pe www.studentcv.ro. "Un student din anul V, de la Politehnica, se interesa ce poate sa faca dupa ce termina facultatea...", exemplifica Sebastian Enache, project manager al www.studentcv.ro si www.onlinestudent.ro.
El este de parere ca multi dintre actualii studenti s-au inscris la universitate in urma unui impuls colectiv si nu pentru ca asa isi doreau. "Nu mai exista micul vis din copilarie, in care cei intrebati pot spune "vrea sa fiu doctor, ca tata" sau "imi doresc sa fiu astronaut".
Astazi, o mare parte dintre studenti intra la facultate doar "ca sa fie la una si sa nu se faca de ras in fata vecinilor"", considera Sebastian Enache.
De aceea, apreciaza el, apelarea la consiliere devine o necesitate: "In piata actuala a muncii, stabilitatea este inca un lux, iar o flexibilitate a abilitatilor tinerilor ce-si doresc angajarea - un lucru esential. Locurile de munca nu sunt asigurate pe vecie.
Un student sau un absolvent isi poate schimba jobul si de cinci-sase ori pana isi gaseste unul potrivit, care, atentie!, nu este neaparat in domeniul pentru care s-a pregatit. De aceea tinerii au nevoie de un prieten competent si anonim caruia sa i se confeseze si sa-i ceara sfaturi de cariera".
Cititi si Reteta obtinerii slujbei visate.