Cum vrea POLONIA să sărăcească GERMANIA

Un deputat conservator al partidului de guvernământ, Arkadius Mularczyk, a declarat că a cerut Parlamentului un raport pentru a vedea dacă este posibil ca Polonia să ceară despăgubiri Germaniei. Ar fi o datorie morală - spune deputatul polonez -, pentru că între anii 1939 şi 1945, când Polonia a fost ocupată de Germania nazistă, au murit aproape 6 milioane de polonezi.

Raportul realizat în Parlamentului din Polonia va fi înmânat Guvernului până la data de 11 august. Ministrul apărării, Antoni Macierewicz, a  declarat la Televiziunea Publică Poloneză, că singurul lucru pe care îl poate face Germania, după atrocităţile comise în război, este să ofere despăgubiri şi să-şi plătească "teribila datorie" - a spus el - pe care Berlinul o are faţă de naţiunea poloneză şi faţă de umanitate.

Cu siguranţă, polonezii sunt îndreptăţiţi să plătească despăgubiri din partea germanilor - a mai spus ministrul polonez al apărării. Costurile celui de-al Doilea Război Mondial au fost estimate, în 2004, doar pentru capitala Varşovia la peste 38 de miliarde de euro.

De la Berlin, o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Ulrike Demmer, a spus că Germania este, într-adevăr, responsabilă moral, politic şi financiar pentru ceea ce a făcut în trecut, dar a subliniat că chestiunea despăgubirilor a fost deja reglementată atât legal, cât şi politic. Ea a făcut această declaraţie pentru că fostul regim comunist din Polonia a renunţat la despăgubirile de război în anul 1953, însă ministrul apărării consideră că decizia nu are nicio valoare, pentru că a fost luată de un stat marionetă a fostei Uniuni Sovietice.

Analiştii politici spun, însă, că e vorba doar de un nou episod din conflictul deschis dintre Varşovia şi Bruxelles.  Anunţul autorităţilor poloneze că intenţionează să ceară despăgubiri de război Germaniei, la 72 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, vine într-un context deja tensionat între Polonia şi Uniunea Europeană, context care l-a făcut pe preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, să pună sub semnul întrebării viitorul european al Poloniei.