Cine se aşteaptă la vestigii şi afişaje franchiste la sediul VOX din Madrid, va rămâne deziluzionat. Sediul formaţiunii care a readus extrema dreaptă în Parlament, unde era absentă din 1982, se află într-un cartier de lux al capitalei spaniole, la parterul unui imobil valoros. Se observă un poster mare cu scrierea VOX şi steagul Spaniei, aşa cum este arborat la ferestrele şi balcoanele din zonă.
Spune Fernando Jose', de 65 de ani, care iese din sediul VOX: ''Împreună cu soţia suntem simpatizanţi, nu membri ai partidului care are drept obiectiv să se pună în slujba poporului''. Vox, continuă el, oferă o perspectivă indispensabilă, unitate naţională, apărarea suveranităţii...faţă de Bruxelles, de exemplu: ''NU vrem să ieşim din UE, dar Spania trebuie să fie propria sa stăpână''.
Extremiştii, susţine Fernando Jose' sunt alţii
Se respiră optimism şi entuziasm printre militanţi în ziua unui rezultat istoric, după cum a spus liderul partidului, Santiago Abascal. Ambiţia sa este de aintroduce VOX, împreună cu Ciudadanos într-o ipotetică coaliţie de guvernare. ''În acest cartier se votează doar VOX şi PP'', spune Antonio jurnaliştilor.
A votat VOX pentru schimbare
''Mai ales pentru a aduce puţină seriozitate în această ţară. Sunt mulţi politicieni corupţi sau care nu s-au preocupat pentru binele cetăţenilor. Eu cred că VOX va schimba aceasta şi lumea se va simţi orgolioasă că trăieşte în Spania. Cine s-a temut să voteze VOX a greşit enorm. Exact cum spune Santiago: dacă votezi cu teamă, votezi cu PP, dacă votezi fără teamă, votezi VOX!''.
VOX a obţinut peste 10% din sufragiile spaniolilor şi speră ca la numărătoarea finală să aibă în jur de 12%, adică între 23 şi 32 de locuri în Parlamentul spaniol, titrează presa spniolă.