Voucherele de vacanță. Regula pe care trebuie s-o respecte angajații

Românii care vând vouchere de vacanță riscă amenzi uriașe. Fenomenul, din ce în ce mai popular în România. Sursa foto: arhivă EVZ

Românii care își vând vouchere de vacanță riscă amenzi uriașe. Sancțiunea poate fi la egalitate cu valoarea unei vacanțe de lux, all-inclusiv. Reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului spun că aceste vouchere nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de titular.

Reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului trag un semnal de alarmă cu privire la voucherele de vacanță. Pe internet apar din ce în ce mai multe anunțuri în care aceste tichete sunt vândute la prețuri mult mai mici decât valoare lor.

De cele mai multe ori, cei care vând voucherele de vacanță aleg să renunţe la o parte din valoarea lor, pentru a atrage cumpărătorii. Unii români scad din prețul acestor vouchere chiar și 500 de lei. O parte din vină o au și unitățile de cazare care acceptă tichetele de vacanţă chiar dacă aceste nu sunt prezentate de către titular.

Doar angajatul care a primit vouchere trebuie să le folosească. Vânzarea este interzisă. Surs foto: Arhiva EVZ

Amenzi de peste 20.000 de lei pentru cei care vând voucherele de vacanță

Reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului spun că vouchere de vacanță nu sunt transmisibile. Ele pot fi folosite doar de titular. Vânzarea acestor tichete este interzisă, iar românii care fac acest lucru riscă o amendă mai mare de 20.000 de lei. Nici unitățile de cazare care acceptă ca vouchere să fie utilizate de altcineva decât titularul nu scapă de sancțiuni.

,,NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, se precizează pe turism.gov.ro.

Reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului explică modul în care titularii trebuie să folosească aceste vouchere, cu o valoare de 1.450 de lei. Legal, beneficiarul își poate alege orice agenție turistică, hotel sau pensiune dorește, cu condiția ca aceasta să fie pe lista partenerilor emitentului tichetului de vacanță pe care le-a primit.

„Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei”, arată aceeași sursă.