Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Senatorii explică avantajele unei asemenea măsuri

Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Senatorii explică avantajele unei asemenea măsuri Sursa foto: Yurolaitsalbert | Dreamstime.com

Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a iniţiat consultări publice cu privire la proiectul legislativ privind acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat. Astfel vor fi organizate întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, dar și cu cei ai operatorilor de turism. Propunerea legislativă, înregistrată la Senat, prevede acordarea unor vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, pe an, angajaților din mediul privat.

O întâlnire pe tema proiectului legislativ privind acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din mediul privat a fost organizată la invitaţia Prefecturii Argeş. La eveniment au luat parte mai mulți senatori, în frunte cu preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu. De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai companiilor din mediul privat din județul Argeș, dar și ai operatorilor de turism.

În cadrul discuțiilor s-a stabilit că angajatorii își doresc un astfel de beneficiu pentru proprii angajați, însă legea trebuie să acorde facilități și antreprenorilor. Aceștia au atras atenția că viitoarea lege trebuie să reglementeze foarte clar modul de acordare şi de deducere a cheltuielilro cu voucherele de vacanță, astfel încât angajatorii să fie stimulați să o aplice.

În acest context, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul de lege va elimina inechitatea și va încuraja încheierea unor contracte de muncă. De asemenea va impulsiona  dezvoltarea unor sectoare importante din economie, precum turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a afirmat Alina Gorghiu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Voucherele de vacanță vor aduce bani în plus la buget

La rîndul său, Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat, a arătat că există mai multe studii care arată că fiecare leu investit în vouchere de vacanță aduce 1,2 lei la bugetul de stat. El a precizat că un astfel de act normativ va duce la înființarea a 150.000 până la 200.000 de locuri de muncă.

„Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.

Actul normativ se află la Senat

Actul normativ prin care urmează să fie acordate vouchere de vacanță salariaților din mediul privat a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social. Proiectul se bucură de susținerea tuturor liderilor politici ai coaliției majoritare din Parlament și are șanse mari să treacă rapid, astfel încât să fie pus în aplicare de anul viitor.

Propunerea prevede ca angajații din mediul să beneficieze, din banii care le sunt reținuți sub formă de impozit pe venit, de vouchere de vacanță în valoare de câte 1.450 de lei anual. Dacă va trece, legea va fi pusă în aplicare începând cu anul 2024, așa cum au susținut inițiatorii săi.

Propunerea se află la începutul parcursului legislative și va trebui să treacă de Senat, iar mai apoi de Camera Deputaților (forul decizional) și promulgată de președintele Klaus Iohannis.