Votul USL pe cămătărie, la degetul liderilor de grup
- Carmen Vintil ă
- 21 octombrie 2011, 12:20
Majoritatea parlamentarilor PSD şi PNL s-au înghesuit să voteze împotriva interzicerii cămătăriei fără să cunoască legea. Întrebările au fost lăsate la latitudinea liderilor de partid şi de grup.
Majoritatea deputaţilor USL s-au opus prin vot adoptării legii prin care cămătăria este scoasă în afara legii şi interzisă în România. În frunte cu liderul PSD Victor Ponta, o parte din deputaţii Opoziţiei invocă caracterul demagogic al proiectului de lege şi susţin că oricum nu era nevoie de astfel de prevederi de vreme ce această problemă este deja reglementată de noul Cod Penal. Acesta nu a intrat însă în vigoare în lipsa procedurilor de implementare.
Alţi deputaţi PSD şi PNL recunosc însă că au dat un vot politic, imitând gestul liderilor de grup, fără a fi interesaţi şi de conţinutul legii respective. Deputaţii PSD şi PNL au votat împotriva legii prin care se interzice cămătăria în România pe motiv că fac parte din Opoziţie, deci votul lor e unul politic, dar şi pentru că prin adoptarea acestui act normativ s-ar dedubla reglementările deja conţinute în acest domeniu de noul Cod Penal.
Doar 10 deputaţi ai opoziţiei, cinci de la PSD şi cinci de la PNL au trecut peste linia de partid şi au votat în favoarea proiectului de lege cu caracter organic. Voturile lor au fost, de altfel, cele care au înclinat balanţa în favoarea trecerii acestui proiect prin Camera Deputaţilor, fiind întrunite doar două voturi peste limita necesară adoptării.
Ponta: Guvernul s-ar fi făcut de râs
Social-democraţii Victor Ponta şi Adrian Năstase au votat împotriva legii. Liderul PSD a susţinut că, deşi este pentru încriminarea cămătăriei, nu putea vota o lege cu care până şi actualul Guvern s-ar fi făcut de râs.
"Nici măcar Guvernul Boc nu a susţinut această lege în punctul de vedere formulat pe textul acesteia. Legea ar fi schimbat definiţia cămătăriei reglementată în Codul Penal. Eu am condus comisia de cod penal care a introdus cămătăria în Codul Penal. Guvernul nu a vrut să susţină legea ca să nu se facă de râs", a declarat preşedintele PSD la şedinţa CEX.
La nivelul liderilor de grup PSD şi PNL, punctul de vedere e acelaşi: s-a spus nu legii pentru că urmează să intre în vigoare noul Cod Penal, acesta urmând să incrimineze şi darea banilor cu dobândă. "Nu am luat eu decizia. A fost o hotărâre luată la nivelul grupurilor parlamentare ale USL. Eu am participat la vot, iar legea s-a votat pe considerentul că va intra în vigoare noul Cod Penal, iar această lege va fi abrogată atunci", a declarat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD. "Guvernul să-şi bage minţile în cap! Este o lege demagogică şi populistă prin care guvernul încearcă să-şi ascundă ineficienţa. O lege care nu are aplicabilitate, în condiţiile în care există o serie de legi contabile, bancare care ar acoperi acest domeniu dacă ar fi efectiv aplicate cum trebuie. În al doilea rând, de ce să avem nevoie de o astfel de lege de vreme ce avem prevederi în Codul Penal ce urmează a fi aplicat?", a spus şi viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu.
La nivelul eşalonului doi de parlamentari, motivele votului împotrivă devin mai "politice".
Vot fără întrebări
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, nu a putut să explice poziţia social-democraţilor în privinţa legii cămătăriei.
"Eu votez cum indică liderul de grup. Aşa votez de regulă, cum indică el. Şi aşa au decis ei să se voteze. Eu nu am fost la discuţii pentru că nu mai am funcţii la grup. Pe liderul grupului să-l întrebaţi. Nu eu conduc grupul şi nu eu decid cum se votează", a declarat el.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu a afirmat că legea cămătăriei nu a fost discutată în cadrul grupului, proiectul intrând la vot la pachet cu celelalte legi aflate pe ordinea de zi, care sunt, de obicei, votate după indicaţiile liderului de grup. Săftoiu a explicat că, în mod normal, deputaţii din comisiile de specialitate sunt cei care îl informează pe liderul de grup despre proiectele intrate în dezbaterea lor, iar în cazul în care sunt legi sensibile, acestea sunt discutate înainte de vot. La rândul său, liberalul Paul Dobre recunoaşte că a votat cum i-au indicat liderii de grup: "Sunt rezultatul unui vot politic, normal că a fost o decizie politică. Au fost colegii mei de la comisiile de specialitate care au formulat obiecţiile. Am încredere în cei de la noi, nu cred că s-au înşelat". "Guvernul nu a susţinut legea ca să nu se facă de râs. Ar fi schimbat definiţia cămătăriei din Codul Penal." VICTOR PONTA, preşedinte PSD
NECESITATE Liberalul Gabor: Incriminarea cămătăriei trebuia să apară încă din '90
Nu toţi deputaţii USL au fost de acord cu directiva liderilor. Unul din specialiştii liberali, Gheorghe Gabor, se declară "reconfortat" că nu a luat parte la "demonstraţia de forţă" şi că a susţinut adoptarea legii. Nu-şi explică de ce colegii săi din comisia juridică, liberalii Alina Gorghiu şi Ciprian Dobre Minodor, au fost împotrivă.
"În comisie am votat toţi pentru adoptarea legii. Într-adevăr, incriminarea cămătăriei este prevăzută în Codul Penal. Dar nu ştim când acesta va intra în vigoare, peste şase luni, un an. Eu am dorit interzicerea cămătăriei acum. Ca avocat, am luat mereu procese împotriva cămătarilor. Legea aceasta ar fi trebuit să apară din anii '90", ne-a declarat Gabor. (M. V.) Citiţi şi:
- Roberta Anastase: PSD îşi face campanie în Prahova cu interlopi