Votul prin corespondenţă, un eşec răsunător

Votul prin corespondenţă, un eşec răsunător

Mai puțin de 10.000 de români din străinătate, din cei 3 milioane vehiculaţi, au depus cereri să voteze de acasă la alegerile parlamentare din iarnă. Liberalii cataloghează situaţia ca fiind „un dezastru”.

Votul prin corespondenţă a fost introdus în Diaspora ca alternativă la urnele clasice pentru a evita cozi interminabile ca la alegerile prezidenţiale din 2014. Potrivit unor date provizorii obţinute de EVZ de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cu 15 ore înainte de data limită a depunerii cererilor s-au înscris în Registrul Electoral 10.038 de cetăţeni români cu domiciul sau reşedinţa în străinătate. Dintre aceştia, 7.231 au ales să voteze prin corespondenţă, iar 2.807 au cerut o secţie de vot în raza domiciliului lor.

„Mi se pare un dezastru”, a declarat ieri, pentru EVZ, preşedintele PNL Diaspora, Viorel Badea. „Sunt cel puţin 3 milioane de români în Diaspora, după estimările noastre. Era clar că nu se vor înscrie”, a adăugat el. Potrivit acestuia, românilor li s-a cerut să completeze documente complicate, să-şi dea copii după acte pe care nu vor să le dea, plus că votul prin corespondenţă nu a fost promovat suficient în mass-media. „Guvernul s-a trezit târziu”, a mai spus Badea. În opinia acestuia. El a mai spus că se aşteaptă la un absenteism masiv la vot pentru că românii din străinătate sunt „dezamăgiţi” de „indiferenţa maximă” a politicienilor de la Bucureşti. Opinia lui Badea este că în total vor vota aproximativ 160.000 de români în străinătate.

Potrivit datelor provizorii AEP, obţinute de EVZ în urma solicitărilor se vor înfiinţa 4 secţii noi de votare în Republica Moldova (Soroca, Căuşeni, Carabetovca , Bardar) şi o secţie în Spania (Tarancon). AEP a precizat că nu au fost procesate încă toată cererile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se votează efectiv

Românii din Diaspora care nu s-au înscris în Registrul Electoral pot să voteze la alegerile parlamentare din 11 decembrie în secţiile de vot de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale. Românii care votează prin corespondenţă trebuie să lipească pe buletinul de vot autocolantul cu menţiunea „VOTAT” şi să-l depună într-un plic la orice oficiu poștal sau în orice cutiepoștală. Românii care au întrebări legate de procedura completă de vot prin corespondenţă pot trimite întrebări la adresa de email: infoalegeri2016@ mae.ro.