Californienii ar fi putut deţine, cultiva şi distribui în mod absolut legal marijuana în scop recreaţional. Din păcate pentru liberali, propunerea 19, care ar fi permis toate aceste lucruri, a fost respinsă de electoratul acestui stat în cadrul referendumului organizat ieri, odată cu alegerile legislative, potrivit Reuters.
Numărătoarea a două treimi din voturi arăta azi o diferenţă destul de mare - proporţia celor care au votat împotriva legalizării o depăşea cu nouă puncte procentuale pe cea a susţinătorilor. Aceştia din urmă au admis că electoratul tânăr nu s-a grăbit să vină la vot şi că soarta legii a fost decisă de alegătorii vârstnici, conservatori.
Votul împotriva propunerii s-a impus în aproape tot statul, cu o singură excepţie - liberalul San Francisco, unde susţinătorii legalizării au câştigat la limită, potrivit unui sondaj Edison Research, citat de Christian Science Monitor. Sondajele au arătat că simpatizanţii democraţilor au votat în general pentru Propunerea 19, în vreme ce republicanii şi independenţii au votat împotrivă.
Strânşi în faţa sediului de campanie unde şi-au aprins joint-uri şi au aşteptat rezultatele, susţinătorii legalizării nu şi-au ascuns dezamăgirea, dar au promis că vor relua lupta, peste doi ani.
Deschizători de drum
În 1996, California a devenit primul stat american care a legalizat distribuţia şi uzul de marijuana în scop medicinal. Alte 13 state i-au urmat ulterior exemplul.
Propunerea 19 ar fi permis californienilor cu o vârstă de cel puţin 21 de ani să cultive plante de cannabis pe o suprafaţă de până la 7,5 metri pătraţi şi să deţină o cantitate de până la 28 de grame de marijuana, pentru uzul personal. Măsura ar fi permis totodată autorităţilor să reglementeze cultivarea şi distribuţia de marijuana în scop recreaţional.
Susţinătorii propunerii 19 au comparat legalizarea deţinerii de marijuana cu abolirea legii care interzicea consumul de alcool în SUA, în perioada interbelică. Ei au subliniat că taxarea noii industrii ar fi adus la bugetul statului în jur de 1,4 miliarde de dolari, într-un moment în care California se confruntă cu probleme financiare serioase.
Susţinătorii au mai argumentat că legalizarea ar fi redus numărul de arestări pentru posesie de cannabis, arestări care îi vizează în special pe tineri, şi ar fi permis poliţiei să se concentreze asupra unor probleme mai importante care ameninţă comunitatea, cum ar fi crimele violente. Ei au subliniat totodată că legea ar fi dat o lovitură serioasă cartelurilor de droguri.
Mai multe personalităţi s-au alăturat susţinătorilor, printre care omul de afaceri şi filantropul George Soros, care a donat campaniei pro-legalizare un milion de dolari.
Administraţia Obama, împotriva legalizării
Opinia opozanţilor propunerii 19 a fost aceea că legalizarea ar spori forţa cartelurilor de droguri şi ar creşte consumul de marijuana. Ei au apreciat totodată că marijuana este mai nocivă decât spun susţinătorii legalizării.
O fotografie care a figurat des în campania dusă împotriva legalizării arăta o maşină zdrobită - aluzie la posibilul efect al consumului de cannabis la volan.
În sprijinul opozanţilor au sărit de altfel şi autorităţile federale, care au avertizat că intenţionează să aplice în continuare legea federală care interzice posesia de marijuana şi, în cazul în care va fi votată, să atace în justiţie propunerea 19.
Procurorul general Eric Holder a subliniat că administraţia Obama se opune propunerii legislative supuse votului în California.
Un pas înainte
Pentru susţinătorii propunerii, printre care Alex Kreit, un profesor al Şcolii de Drept Thomas Jefferson, simplul fapt că legalizarea s-a aflat pe buletinul de vot este o victorie.
"Oamenii realizează că războiul împotriva marijuanei şi împotriva drogurilor este o strategie care a eşuat. Purtăm acest război de 40 de ani şi marijuana este la fel de disponibilă acum ca şi în urmă cu 40 de ani", a spus Kreit, citat de San Deigo Union-Tribune.
Propunerea 19 a fost una dintre cele mai urmărite chestiuni electorale, în timpul unui scrutin naţional important, care a adus republicanilor majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi schimbări de guvernatori în mai multe state, inclusiv California.
Sondajele din ultimii ani au arătat că numărul celor deschişi legalizării creşte simţitor. Un sondaj Gallup dat publicităţii ieri arăta că 46% dintre americani (un nivel record) susţin legalizarea şi 50% se opun.