Vosganian: utilitatile nu se mai scumpesc in 2007

Vosganian: utilitatile nu se mai scumpesc in 2007

Ministrul economiei si finantelor afirma ca, dupa 2008, s-ar putea discuta de reducerea TVA la energie, la nivel european: 4,5%.

Pretul la utilitati nu va mai creste in acest an, ne asigura Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”. Ministrul ne-a vorbit de planurile guvernului, de lipsurile energiei regenerabile si de „baietii destepti” pe cale de disparitie, la putin timp dupa publicarea pe site-ul ministerului a strategiei energetice, lansata in dezbatere publica.

Calendar EVZ: Cand va reduce guvernul TVA aplicat energiei electrice si termice de la 19a la 4,5a, asa cum au hotarat ministerele Finantelor din tarile UE, la 1 februarie 2006? Varujan Vosganian: Avem in vedere mentinerea TVA la 19%, in conditiile in care platim acum de la buget contributia comunitara de peste 1 miliard de euro si avem un program destul de ambitios de crestere a pensiilor si investitiilor publice. Cred ca acestea raman prioritatile. De o eventuala scadere a TVA cred ca putem discuta dupa 2008.

Calendarul cresterii preturilor la energie termica, gaze si energie electrica pe 2007 va fi respectat? La gazul metan, in 2007 vrem sa avem o crestere zero, in sensul ca am aplicat o scadere de 3% si e posibil sa avem la toamna o crestere. Ceea ce inseamna ca, raportat la inflatie, in termeni reali sa avem chiar o scadere. Cat priveste curentul electric, am avut o crestere de tarife in luna aprilie, comparabila cu rata inflatiei si speram sa nu mai avem nicio modificare pana la sfarsitul anului.

Evolutia pretului la energia electrica depinde insa si de pretul gazelor, si de regimul climateric sau de cel hidrologic, dar trebuie sa luam in calcul ca din septembrie va intra in functiune Reactorul 2 de la Cernavoda. Ideal ar fi sa avem o crestere la curentul electric comparabila cu rata inflatiei, adica o crestere de pana la 4% in termeni nominali.

Energia alternativa, un vis

Care este stadiul in care se afla energia regenerabila in Romania si care vor fi facilitatile fiscale pentru producatorii de energie regenerabila? Contributia energiilor regenerabile - solare, eoliene, biodiesel - la totalul productiei energetice este extrem de redusa. Motivul este nedezvoltarea schemelor de finantare si un angajament al statului de a sprijini aceasta piata. Desi nu sunt probleme cu materia prima pentru producerea energiei verzi, sunt foarte putini investitori in domeniu, pentru ca sunt probleme cu promovarea acestor investitii. Cu toate acestea, nu vom avea in vedere deductibilitati fiscale.

Statul insa ar putea veni in intampinarea producatorilor de energie regenerabila prin facilitarea conectarii producatorilor la retelele de distributie. In al doilea rand imbunatatirea mecanismelor de certificate verzi care creeaza un fel de subventie incrucisata intre poluatori si producatorii de energie regenerabila.

 Marile proiecte Care este locul proiectului Nabucco si al celorlalte proiecte cu colaborare internationala sau proiecte ale guvernului in strategia energetica? Cablul subteran de interconectivitate cu Turcia, conducta de transport gaze Nabucco, oleoductul Constanta-Trieste si relatia cu Gazpromul sunt cuprinse la capitolul proiecte strategice. Niciunul dintre proiecte nu implica drept partener direct Gazprom si Rusia, dar pozitia Rusiei e foarte importanta in proiectul Nabucco, deoarece proiectul are nevoie de o justificare economica in ce priveste transportul de gaze.

Totusi, Gazprom ramane un furnizor foarte important. Cat priveste initiativa Comisiei Europene de a stimula construirea in Romania a 12 mari centre de carbune dotate cu instalatii de captare a carbonului, proiectul nu a mai avansat.

Mai sunt destui romani care stau la opait... Pentru electrificarea satelor, catunelor si cartierelor noi, intregul proces trebuie sa fie gata in 2009. Este o investitie de 150 milioane euro, asigurata din bugetul statului, bugetele locale si distribuitorii de energie electrica. In Romania sunt aproximativ 100.000 de locuinte fara curent electric, in afara de cele care s-au ridicat fara autorizatie.

Apoi, este necesara si reabilitarea retelelor de distributie deoarece numai in 2006, in Bucuresti, au fost peste 20.000 de pene de curent. Ca atare, am cerut companiilor de distributie investitii in acest domeniu. Ele sunt de 600 milioane de euro in 2007 pentru toate firmele. Am cerut si un program de investitii pentru 2008-2012 care, dupa parerea mea, ar trebui sa fie intre 2 si 3 miliarde de euro.

Fara „baieti destepti” Cand se vor lista marile companii de stat si vor inceta contractele bilaterale prin care sa se vanda energie? Pentru Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz se va lua in calcul listarea la Bursa dupa finalizarea strategiei energetice. Aceste companii au potential bun pentru listare sau pentru lansarea de obligatiuni corporative si au nevoie de o infuzie de capital care se poate face numai prin pietele de capital.

Transgaz trebuie listat anul acesta, chiar daca in noiembrie se daduse un semn in CSAT ca ar trebui amanata privatizarea in domeniul energetic. Cat priveste contractele bilaterale, acestea nu mai exista in Romania, si nici „baietii destepti” pentru ca toate cotatiile se publica pe site-ul OPCOM sau la Bursa de Marfuri, iar, in 2008, contractele care s-au incheiat deja vor mai reprezenta doar 10% din total.

Ne puteți urmări și pe Google News