Vosganian către miniştri: fără prime

Vosganian către miniştri: fără prime

Deficitul bugetar al României este aproape de a intra în zona "roşie". Guvernul încearcă să dreagă lucrurile pe ultima sută de metri.

Guvernul a decis să limiteze cheltuielile bugetare pe ultima sută de metri înainte de alegeri. Executivul a aprobat ieri un set de măsuri care au ca scop limitarea cheltuielilor instituţiilor publice cu personalul, protocolul şi deplasările. De asemenea, instituţiile publice nu vor mai încheia contracte începând din noiembrie pentru achiziţia unor bunuri sau echipamente.

Executivul a luat aceste măsuri pentru a menţine deficitul bugetar în limitele stabilite, 2,3% din PIB, potrivit Cameliei Spătaru, purtătorul de cuvânt al guvernului. Memorandumul prezentat ieri de ministrul economiei, Varujan Vosganian, presupune reducerea cheltuielilor bugetare sub limitele aprobate prin suspendarea sau amânarea unor acţiuni, limitarea angajărilor şi a bonusurilor oferite personalului. Totodată, ministerele nu vor avea voie să mai transfere fonduri de la un proiect la altul fără aprobarea membrilor guvernului, în timp ce rezerva bugetară aflată la dispoziţia guvernului va fi folosită strict pentru situaţiile de urgenţă sau neprevăzute, se arată într-un comunicat al executivului.

Un indicator la nivelul de alertă

Comisia Europeană a anunţat, luni, că anticipează un nivel al deficitului bugetar în România de 3,5% din PIB în 2008, depăşind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht. Asta din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, a subvenţiilor şi a transferurilor sociale. În 2009, deficitul bugetar va atinge nivelul de 4% din PIB.

„Faptul că există posibilitatea depăşirii ţintei pentru deficitul bugetar este confirmat de reacţia agenţiei de rating Standard & Poors, care a redus ratingurile României. Nu este o problemă gravă dacă depăşim foarte puţin nivelul de 2,3%. Este grav dacă acest indicator trece de, să zicem, 4% din PIB. România ar avea atunci o problemă de încredere. Va fi afectată creşterea economică, iar investitorii se vor feri să mai vină“, ne-a declarat analistul de la Grupul de Economie Aplicată, Laurian Lungu. Totodată, ţinerea în frâu a deficitului bugetar este esenţială pentru continuarea procesului de dezinflaţie urmărit de Banca Naţională a României, spun analiştii. Mai mult, deficitul bugetar generează deficit de cont curent, un indicator la care România stă foarte prost.

Ne puteți urmări și pe Google News