Cine ar trebui să se teamă de Inteligența Artificială. Studiu de caz pe piața muncii

Inteligenta artificiala / Sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială nu ar fi trebuit să ia deja locul de muncă al oamenilor? Un an de teamă și de adoptare a inteligenței artificiale la locul de muncă nu a culminat încă cu dislocarea pe scară largă a locurilor de muncă. Deși este prea devreme să închidem cartea cu privire la potențialul acesteia de a prelua controlul. Asta conform unor previziuni ale experților.

Verbit a analizat datele privind locurile de muncă de la Challenger, Gray & Christmas. Precum și analizele Wall Street și rapoartele de știri. Asta pentru a ilustra gama largă de estimări cu privire la cât de perturbatoare va fi IA pentru munca umană.

Amenințare la adresa umanității

Oamenii de știință, lucrătorii din domeniul tehnologiei și executivii au petrecut luni întregi în 2023 trăgând un semnal de alarmă cu privire la faptul că aplicațiile de inteligență artificială pe care le dezvoltau propriile companii reprezentau o amenințare la adresa umanității. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea într-o scurtă declarație publicată în primăvară. În aceasta au avertizat că tehnologia IA riscă „extincția” oamenilor. Și au făcut apel la o colaborare globală pentru atenuarea acestui risc.

Declarația a declanșat o reacție în lanț a unei anxietăți publice. Dar și a unor noi inițiative la locurile de muncă din SUA pentru a devansa tehnologia care avansa rapid. Care este descrisă atât de puternic de creatorii săi. Până în vară, o parte semnificativă a directorilor executivi care au participat la summitul directorilor executivi de la Yale au declarat într-un sondaj că sunt de părere că inteligența artificială ar putea „distruge omenirea” în cinci până la zece ani. Teama nu se limitează doar la directori. 52% dintre lucrători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea IA într-un sondaj realizat în 2023 de Pew Research Center.

Beneficiile companiilor

Companiile care urmează să beneficieze de pe urma adoptării pe scară largă a IA culeg deja recompense sub forma creșterii prețurilor acțiunilor. Contribuind la creșterea impresionantă a Nasdaq cu 43% în cursul unui an în care economiștii se temeau că țara ar putea intra în recesiune.

Înainte ca inteligența artificială să distrugă omenirea, trebuie să o folosim pentru a lua decizii pentru care oamenii au fost plătiți de secole. Dar, în anul care a trecut de la acele avertismente ale creatorilor de inteligență artificială, amenințarea la adresa locurilor de muncă americane a fost până acum opacă.

Impactul inteligenței artificiale este minim pe piața muncii, conform datelor

Estimările privind pierderea locurilor de muncă în ultimul an sugerează o deplasare minimă a locurilor de muncă umane în 2023.

Condițiile economice cu care se confruntă companiile americane în urma creșterii ratelor dobânzilor, a inflației record și a conflictelor globale au fost cele mai importante cauze ale pierderii de locuri de muncă. După aceasta, companiile au menționat închiderea unei unități de afaceri. Dar și falimentul ca fiind următorul motiv pentru care au redus numărul de angajați în 2023. Conform analizei Challenger, Gray & Christmas a datelor privind concedierile, doar puțin peste 4 000 de reduceri de locuri de muncă au fost considerate cauzate de IA.

Bancherii de investiții, analiștii și cercetătorii au făcut presupuneri cu privire la amploarea deplasării forței de muncă în următorul deceniu sau mai mult. Și acestea au variat destul de dramatic.

Automatizarea muncii

Un raport al firmei globale de consultanță McKinsey a estimat că aproape jumătate din munca prestată astăzi de oameni ar putea fi automatizată. O notă de cercetare a băncii de investiții Goldman Sachs prevedea că două treimi din locurile de muncă actuale vor fi expuse unei forme de automatizare. Iar un sfert ar putea fi înlocuite în totalitate cu inteligență artificială generativă. O analiză și mai recentă a cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology sugerează că doar un sfert din locurile de muncă în care este necesară vederea vor putea fi complet automatizate.

Majoritatea experților sunt de acord că unele domenii vor fi mai predispuse la înlocuire încă de la începutul dezvoltării IA. Inclusiv sarcinile repetitive precum introducerea datelor. O extensie a eforturilor de automatizare care au fost în curs de desfășurare în fabrici și depozite timp de decenii, noua serie de instrumente AI a luat în vizor munca de nivel inferior, cu gulere albe.

Furnizorul de servicii de plată „Buy-now-pay-later” Klarna s-a lăudat în februarie că a reușit să facă ca inteligența artificială să facă munca a 700 de angajați. Aproximativ echivalentul unei concedieri pe care compania a întreprins-o cu aproape doi ani înainte de anunț. Instrumentele au permis companiei să ofere servicii pentru clienți. Acestea au fost, într-un fel, mai bine primite de către utilizatorii Klarna decât serviciile pentru clienți umane. În același comunicat, CEO-ul companiei a remarcat „impactul profund pe care îl va avea IA asupra societății”.

Când vor veni roboții pentru restul de 25% până la 50% din locurile de muncă?

Poate că bula bursieră indusă de IA se va normaliza. Iar temerile legate de concedieri se vor risipi. Asta pe măsură ce limitările IA generativă vor deveni prea mari pentru a fi ignorate. Modelele de vârf încă se luptă cu tendința de a inventa informații eronate. Sau de a contesta indicațiile utilizatorilor umani. Sau poate că abia acum vedem primele consecințe ale transformării AI.

În zilele de început ale automatizării în sectorul producției de automobile, inventatorul prolific Norbert Wiener a reușit să unească procesele informatice cu mașinile, și a generat isterie în masă atunci când a avertizat că implicațiile a ceea ce el a numit „cibernetică” ar putea crea într-o zi șomaj în masă. Abia zeci de ani mai târziu, locurile de muncă din industria constructoare de automobile au început să fie desființate. În locul lor fiind instalate brațe hidraulice robotizate, informează stacker.com