Autoritățile din România discută despre obligativitatea reintroducerii purtării măștilor de protecție în aer liber, în contextul creșterii numărului celor care sunt diagnosticați cu Covid-19 din cauza infectării cu varianta Delta a noului coronavirus.
Update: ”Discuțiile au fost de ceva vreme în legătură cu începerea școlilor și siguranța din jurul lor. Am avut discuții despre reintroducerea obligativității măștilor în proximitatea școlilor, nu în toate spațiile exterioare. În București, discutăm deocamdată doar despre zona școlilor.
(a fost întrebat ce se va întâmpla dacă numărul de infectări va crește în perioada următoare) Vorbim despre un indice foarte mare de infectare. Deocamdată, este prevăzută obligativitatea măștii în stațiile STB, în târguri și în piețe.
Dacă indicele de infectare va ajunge la 7 la mie, este foarte posibil ca acest comitet științific să propună reintroducerea măștilor în spațiile exterioare”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
știrea inițială: Conform surselor jurnaliștilor de la Antena 3, o măsură în acest sens va fi luată săptămâna următoare, înainte ca elevii să se întoarcă în școli. Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, va cere ca masca să fie obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.
Amintim că sâmbătă, managera Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeş, Simin Aysel Florescu, a tras un semnal de alarmă. Ea a declarat că 70% dintre paturile dedicate pacienţilor bolnavi de Covid-19 sunt ocupate în Bucureşti.
Ea a mai completat că Secţia de terapie intensivă este plină de aproape o lună: ”Din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri în ultima lună, a trebuit să creştem şi numărul de paturi dedicate pacienţilor cu Covid-19, astfel încât acum două treimi din paturi sunt pentru pacienţi care au Covid-19 şi o treime pentru pacienţii nonCovid-19.
Spitalele din Capitală rămân fără paturi
Din aceste paturi dedicate pacienţilor cu Covid-19, 70% dintre ele sunt ocupate în acest moment. Este vorba în special despre paturile care au sursă de oxigen pentru că profilul pacientului este pacient relativ tânăr, fără comorbidităţi, care vine la spital târziu.
Cam la 7, 8 zile de la debutul bolii testat sau netestat, oricum îşi ignoră simptomatologia sau îşi administrează tratament din proprie iniţiativă la domiciliu fără niciun fel de sfat medical, astfel încât ajunge târziu la spital cu insuficienţă respiratorie.
De aceea, toate paturile cu oxigen în acest moment sunt ocupate – cele 70%, iar Secţia de terapie intensivă, din păcate, este din nou plină şi este plină de aproape o lună constant, astfel încât pentru ceilalţi pacienţi care agravează pe secţie suntem nevoiţi să cerem ajutor pentru transfer în alte spitale.”
Practic, Covid-19 revine în forță, iar în București situația se agravează de la o zi la alta, conform ultimelor cifre ale Grupului de Comunicare Strategică.