Prognoza pe trei luni indică o iarnă blândă în toată Europa de Est, dar sunt meteorologi care spun că previziunile pe perioade lungi sunt imprecise. Așa că încă putem spera.
Meteorologii spun că sunt şanse slabe să avem parte de o iarnă geroasă şi plină de zăpadă anul acesta. Efectele încălzirii globale îşi spun cuvântul şi în România, iar aceasta se va simți și în termometre. Temperaturile vor fi mai ridicate decât ar fi normal.
Potrivit prognozei meteorologice realizate de specialiștii străini în domeniu, Europa de Est va avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi destul de ridicate.
Meteorologul ANM, Alina Șerban, despre iarna anului 2020
Meteorologul Alina Șerban a afirmat că prognoza meteorologilor străini poate să fie reală, numai că pentru o perioadă de luni de zile aceasta are un grad de realizare destul de redus.
„Într-adevăr este o estimare meteorologică a acestei ierni realizate de colegii noștri străini. Trebuie sublinat totuși, faptul că aceste estimări au un grad de realizare destul de redus. De altfel și colegii noștri specifică acest lucru, pe măsură ce intervalul de timp pentru care se realizează prognoze este mai îndepărtat, gradul de realizare scade.
Este o estimare care se raportează în general la medii și nu surprinde episoadele cu vreme foarte severă.
Însă, în această estimare, se pare întradevăr, că partea de sud a Europei, inclusiv zona țării noastre, despre care știm că în general este dominată de mase de aer mai cald și mai umed, vor fi predispuse spre apariția furtunilor. Acestea se pare că vor deveni un lucru destul de constant în această perioadă și vor determina pentru multe zone, cantități mai importante de apă și în consecință și apariția inundațiilor. Se știe că avem nevoie de foarte multă apă. Solul este destul de sărac, de lipsit de umezeală” a spus Alina Șerban.
Cum va fi vremea de Sărbători
Potrivit meteorologului ANM, sunt slabe șanse să avem zăpadă în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod normal și aici vorbim de medie. Este foarte probabil ca zonele montane să fie destul de lipsite de ninsoare până la sfârșitul acestui an, mai probabil ca acestea să apară de la începutul anului viitor'', a spus Alina Şerban, potrivit antena3.ro.