Vom avea guvern nou de Crăciun? PNL, USR PLUS și UDMR au reluat discuțiile la Vila Lac

Discuțiile între cei trei lideri ai PNL, USR PLUS și UDMR, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au fost reluate la Vila Lac.

Această nouă rundă de negocieri dintre cei trei, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, au fost reluate în după amiaza zilei de marți, după ce consultările de la Cotroceni, pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut cu reprezentanții partidelor parlamentare pe tema desemnării viitorului premier, s-au încheiat fără nici un rezultat.

Marți dimineața, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu președintele PNL, Ludovic Orban, în scopul clarificării situației, iar în același timp, de la Palatul Parlamentului, liderul USR a venit cu o nouă propunere menită să ducă la deblocarea discuțiilor. Dan Barna le-a propus lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să ocupe, fiecare câte o funcție de vicepremier în viitorul guvern, iar poziția de președinte al Camerei Deputaților să-i revină lui Cătălin Drulă, colegul său de la USR.

„Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României. Un Guvern în care premierul - care va fi acela - va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii”, a propus Dan Barna.

El a adăugat că o asemenea formulă de guvern ar da și un mesaj românilor că cele trei formațiuni își asumă guvernarea și sunt interesate de găsirea unor soluții pentru problemele românilor.

„Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice, şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare”, a mai declarat Barna.

Negocieri fără comunicare publică

La rândul său, Ludovic Orban a anunțat că a convenit cu ceilalți doi parteneri de coaliție să nu mai iasă în public decât cu acele lucruri asupra cărora s-a ajuns la un acord în timpul negocierilor.

„Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie. Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului initial”, a spus Orban, într-o declaraţie de presă.

După două zile de negocieri, la finalul săptămânii trecute, cele trei formațiuni care ar trebui să formeze viitoarea coaliție de guvernare au intrat într-un blocaj deoarece nu s-au înțeles asupra celui care ar trebui să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților. Această poziție era revedincată atât de USR pentru Dan Barna, cât și de PNL, pentru Ludovic Orban,