Evenimentul Zilei > Politica > USR și Plus, lovitură pentru PNL. Nu îl vor pe Ludovic Orban premier!
USR și Plus, lovitură pentru PNL. Nu îl vor pe Ludovic Orban premier!

USR și Plus, lovitură pentru PNL. Nu îl vor pe Ludovic Orban premier!

Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că votul românilor arată că nici un partid dintre cele care s-au înscris în cursa electorală pentru parlamentare nu a primit un mandat clar ca să formeze un guvern.

Dacian Cioloș anunță că USR-Plus nu acceptă, la viitoarele negocieri cu PNL, ca Ludovic Orban să fie viitorul premier al României. Dacian Ciolos anunță că partidul său va merge cu propunerea gândită și asumată. Adică Dacian Cioloș.

„E confirmarea că USR PLUS e o forță politică în România. Cu acest mandat vom merge la orice negociere. Cu un program de reformă clar, asumat

USR Plus a evoluat sistermatic, mă aștept ca acest lucru să se întâmple în continuare. Noi avem o susținere puternică din Diaspora. Mă aștept să avem 18-19%. Îi vom cere și propune lui Iohannis să propună un premier care să coaguleze un parlament cu reforme clare. Multe instituții și-au pierdut credibilitatea, mediul economic așteaptă o perspectivă clară.

Nu vom merge cu Ludovic Orban premier la negocieri. Ne menținem tot ceea ce am promis, pentru asta am primit un vot. Bine-nțeles, președintele României va alege premierul. USR are propuneri și de program de guvernare și de oameni care să își asume această guvernare. Ne asumăm toate portofoliile”, a declarat Dacian Cioloș pentru Antena 3.

USR-Plus refuză negocierea cu PSD

Liderul USR – PLUS Dacian Cioloș a anunțat că alianța pe care o reprezintă nu va negocia cu PSD pentru formarea unui guvern, ci cu partidele reformiste.

„Vom avea în parlament o echipă solidă de deputaţi și senatori, foarte probabil un număr dublu față de cel pe care l-am avut până acum mulțumită votului dumneavoastră. Dacă datele pe care le avem acum vor confirma numărătoarea voturilor finale, e clar că românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul, deci vom avea de a face cu un guvern de coaliție. Din punctul nostru de vedere – sau noi, la USR-PLUS – considerăm că am primit un mandat foarte clar din partea celor care ne-au susținut. În ciuda pandemiei sau probabil tocmai datorită pandemiei, România are nevoie în următorii ani de modernizare, are nevoie de reforme profunde, trebuie să construim pe o fundație solidă și curată, de onestitate și de profesionalism și acesta este mandatul cu care USR-PLUS merge în Parlament și acesta este mandatul cu care USR-PLUS va negocia intrarea la guvernare – pentru că obiectivul nostru este clar, nu vom abdica de la cererile noastre de reformă și de modernizare a țării”, a declarat Dacian Cioloș.

Potrivit spuselor sale, USR PLUS își va asuma guvernarea, conform programului politic și a celor 40 de angajamente pe care și le-a asumat. Cioloș a precizat că în Parlament se va putea constitui o majoritate formate din partide politice reformiste care vor susține un guvern al cărui obiectiv va fi modernizarea României.

„USR-PLUS este pregătit să își asume guvernarea, avem un program de guvernare, avem 40 de angajamente pe care le-am prezentat în campanie și care vor fi cartea noastră de căpătâi pentru orice negociere de construire a unei majorități. Vom începe aceste discuții pornind de la obiectivele de guvernare și abia apoi putem discuta celelalte detalii. Deci, pentru acest deziderat USR-PLUS este pregătit să poarte discuții cu acele partide politice care vor o guvernare onestă și competență și, din punctul nostru de vedere, este clar. Ca să fie lucrurile clare, USR-PLUS nu intenționează să negocieze cu PSD nicio majoritate de guvernare”, a  mai spus Dacian Cioloș.

Dan Barna crede în puterea USR-Plus

La rândul său Dan Barna, președintele USR, a declarat că formațiunea pe care o conduce și-a dublat scorul în ultimii patru ani.

„Din punctul de vedere al USR PLUS, pot să spun că este un rezultat istoric pentru care îi felicit pe colegii mei. Am reușit în 4 ani să arătăm că drumul început în 2016 este un drum corect, am reușit să dublăm acel rezultat și dacă timp de 4 ani, cu aproape 9%, am reușit să facem agenda în Parlament, sunt convins că la un rezultat cel puțin dublu, așa cum arată estimările la acest moment, vom face și agenda Guvernului. Și rezultatul acestot alegeri spune un lucru foarte clar. Nu se va putea face reformă în România fără USR PLUS. În momentul de față, acest rezultat, cât va fi el, o să vedem, 18-19-20%, acest rezultat așază USR PLUS ca forța reformatoare pentru următorii ani ai României”, a mai spus liderul USR, prin videoconferință, întrucât este bolnav de COVID-19.

Potrivit spuselor sale, rezultatatele finale ale USR PLUS vor fi mai bune decât cele date la finalul exit-pollurilor, după alegeri.

„Participarea redusă, pe de altă parte, și rezultatele într-adevăr complicate arată cât de greu este pentru România să iasă din această logică de PSD-ism coclit în care trăim de 30 de ani. Victoria de astăzi și rezultatul de astăzi al USR PLUS este un pas important pe care ne asumăm să-l ducem mai departe în Parlament și în Guvern. Suntem încrezători că rezultatele finale vor fi chiar mai bune decât estimările. Fac din nou apel la delegați să rămână în secțiile de vot, până în ultimul moment, până în ultima clipă”, a precizat Dan Barna.