Cum te angajezi în companiile de top. Voluntariatul și legea care îți salvează cariera

Cum te angajezi în companiile de top. Voluntariatul și legea care îți salvează cariera

Suntem cu un pas mai aproape de Occident, dar doar legislativ, pentru că în practică puțini sunt cei care cunosc avantajele activităților voluntare și mai puțini sunt cei care benefi ciază de ele. De mai bine de trei ani, noua lege care reglementează voluntariatul este în vigoare, dar își produce efectele pentru puținii români care au auzit de ea

Întrebarea retorică „Cum să mă angajez când toți cer experiență și eu abia am ieșit din facultate?” a primit un răspuns de la autorități: Legea nr. 78/2014 precizează că voluntariatul este considerată experiență în domeniu. Practic, din 2014, atât studenții, cât și liceenii pot ieși cu o experiență relevantă de pe băncile școlilor.

Prima oară voluntar, apoi poziții-cheie în firme de top

Străinii ne dau lecții când vorbim despre voluntariat, iar această practică socială a devenit, dincolo de granițe, o tradiție bine împământenită. David Timiș este unul dintre românii cu un CV impresionant. A lucrat, ani buni, pentru firme recunoscute oriunde pe glob, iar din pozițiile-cheie pe care le-a ocupat a înțeles cât de importantă este implicarea socială. „Din punctul meu de vedere, voluntariatul este extrem de apreciat de firmele de top din două motive: denotă inițiativă si proactivitate. Acestea sunt două calități foarte căutate de angajatori. Eu am început sa fac voluntariat încă din perioada liceului, în Târgu Mureș. În prezent, continui să mă implic în activitățile voluntare benefice pentru societate” , spune acesta. La o simplă căutare pe internet, David Timiș a avut experință în firme ca L’Oreal, la Google și chiar un proiect cu ONU.

Acțiunea voluntarilor din Asociația Jurnaliștilor Civici, când au oferit daruri și un spectacol de Crăciun copiilor nevăzători din Centrul „Neghiniță”

O punte de legătură cu oamenii de la televizor

Un alt exemplu, în materia voluntariatului, este Silviu Ionescu, directorul Asociației Jurnaliștilor Civici, unul dintre cele mai recunoscute ONG-uri dedicate tinerilor dornici să se implice social și să înceapă o carieră în media: „Am avut zeci de voluntari de-a lungul timpului. Avem exemple concrete de tineri care și-au început cariera prin acțiunile de voluntariat. Mulți dintre cei care s-au implicat social au scris și primul lor material de teren. Sunt realități dure cu care au avut contact pentru prima dată în cadrul activităților noastre. Tot în AJC au cunoscut oameni pe care îi vedeau doar la televizor. E o punte de legătură fantastică și mă bucur să pot coordona astfel de inițiative”.

Se lucrează cu contract și raport de activitate

Exact ca la orice loc de muncă, voluntariatul presupune, mai nou, încheierea unui contract de voluntar. În baza acestuia, voluntarul beneficiază de o serie de drepturi. Printre altele, toate cursurile la care participă în cadrul ONG-ului sunt recunoscute. De asemnea, activitatea prestată ca voluntar va fi evaluată ulterior într-un raport de evaluare, atașat unui certificat de voluntar. Alături de contract, aceste două documente sunt la fel de valoroase și pot reprezenta un mare atuu în fața angajatorilor, lucru punctat și în lege. La concursurile pentru funcțiile de la stat, în caz de egalitate de punctaj, câștigă cel care a făcut voluntariat. Legea mai precizează că străinilor care fac voluntariat le este garantată rezidența pe toată durata contractului.

De ce nu fac românii voluntariat?

Principalele motive pentru care cetăţenii nu se implică în acţiuni de voluntariat sunt lipsa de timp (34%), informaţiile limitate privind oportunităţile de voluntariat (34%) şi dificultatea de a găsi o cauză în care să creadă (16%), conform unui studiu realizat de Centrul de Marketing şi Prognoza Socială.

Implică-te azi

Evenimentul Zilei este partener al Asociației Jurnaliștilor Civici, iar cei care vor să își înceapă cariera în jurnalism, comunicare sau social media și sunt dorinici să se implice în activități sociale, pot intra în contact cu directorul AJC, Silviu Ionescu la numărul de telefon 0730.660.424, dar și prin e-mail la silviu1955@yahoo.com.

„Secrete” din Legea Voluntarilor

Art. 9, (4) Organizaţia gazdă poate oferi voluntarilor, în condiţiile legislaţiei din domeniul educaţiei şi formării profesionale, cursuri de instruire, formare şi pregătire profesională în domeniul în care aceasta activează Art. 10 Certificatele de voluntariat sau documentele echivalente eliberate de organizaţii gazdă dintr-un alt stat sunt recunoscute în România Art. 10, (2) Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/ sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite Art. 24 La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autorităţile şi instituţiile publice şi angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat obţinute din activităţi de voluntariat, eliberate în condiţiile prevăzute de prezenta lege(…) ​Art. 6. Autorităţile administraţiei publice sprijină derularea activităţilor de voluntariat prin includerea în strategiile de dezvoltare locală sau naţională a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului ca resursă de dezvoltare a bunăstării sociale şi nu ca modalitate de reducere a cheltuielilor, precum şi modul de sprijinire a voluntariatului pentru atingerea priorităţilor locale sau naţionale

Ne puteți urmări și pe Google News