„Voluntariatul într-o organizație studențească te ajută să devii o versiune mai bună a ta”

„Voluntariatul într-o organizație studențească te ajută să devii o versiune mai bună a ta”

Mulți tineri din ziua de azi, încă din perioada liceului, fac voluntariat. Pentru cei care doresc să continue acest lucru, organizațiile studențești sunt un punct de plecare. Pe lângă voluntariat și acțiuni în funcție de specificul organizației studențești, tinerii au posibilitatea să se și dezvolte personal.

Uimiți de hotărârea cu care voluntarii își tratează responsabilitățile din cadrul organizațiilor studențești, liderii acestora primesc de foarte multe ori întrebarea: „ce au de câștigat studenții care aleg să fie voluntari într-o asociație/federație studențească?”

 Primul proces de recrutare începe din studenție

Răspunsul la această întrebare este unul foarte complex, pentru că direcțiile de dezvoltare pe care le primești în cadrul unei organizații studențești sunt multiple.

„În primul rând, este vorba despre ieșirea din zona de comfort. Pentru mulți dintre noi, intrarea într-o asociație studențească a constituit primul proces de recrutare și selecție la care am luat parte. Apoi, indiferent dacă membrii organizației sunt novici sau au experiență în voluntariat, aceștia sunt nevoiți să colaboreze cu oameni noi pe care i-au întâlnit de curând. Așadar, într-o organizație studențească înveți să dezbați o idee, să o analizezi obiectiv și să o modelezi în urma feedbackului primit din partea colegilor, astfel încât inițiativa să ajungă la cea mai bună formă a ei. Mai mult decât atât, acest mediu îți oferă tot felul de provocări pe care nu le-ai mai întâlnit și care declanșează în tine dorința de a progresa și de a te autodepăși constant”, a explicat pentru EVZ, George Uzun (foto), președintele Uniunii Studenților din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spiritul civic ne transformă în cetățeni activi

Pe de altă parte, apartenența la o organizație studențească aduce o serie de valori și principii pe care membrii le adoptă și care ajung să fie fundamentul pe care se construiesc caractere puternice. Militarea pentru interesele studenților trezește în noi un spirit civic și ne transformă în cetățeni activi ai acestei societăți. „Alte beneficii aduse de calitatea de membru într-un ONG studențesc le reprezintă dezvoltarea abilităților de organizare a proiectelor. Fie că vorbim de conferințe, workshopuri, congrese, concerte, școli de vară sau festivaluri, toate aceste evenimente îți oferă un cadru de a-ți pune în practică viziunea, de a atrage și a gestiona resurse, de a manageria eventualele riscuri, de a-ți seta anumite ținte și de a genera impact în rândul grupului țintă”, mărturisește George Uzun.

Ambasador al Schimbării

Un alt beneficiu major este participarea la anumite traininguri pe diferite teme. Prin intermediul acestora, voluntarii ajung să se cunoască mai bine, atât pe ei, cât și pe colegii lor, realizează unde mai au de lucrat și își dezvoltă o serie de abilități esențiale pentru societatea în care ne aflăm.

Acest lucru se face prin îmbinarea educației nonformale cu cea formală, diversificarea metodelor de predare astfel încât informația să fie înțeleasă cât mai bine și accentuarea lucrurilor practice.

„Voluntariatul într-o organizație studențească te ajută să devii o versiune mai bună a ta. Deși fiecare voluntar alege gradul de efort pe care dorește să-l depună, membrii organizațiilor studențești simt o datorie morală de a face bine și de a întoarce înzecit toate lucrurile pe care le primesc. Considerăm că implicarea la nivel național în cadrul unei federații studențești îți oferă o imagine de ansamblu asupra nevoilor curente ale societății și te motivează pentru a deveni un ambasador al schimbării!”, conchide liderul Uniunii Studenților din România.