Voluntari români și moldoveni, în prima linie a frontului din Rusia

Voluntari români și moldoveni, în prima linie a frontului din Rusia

Grupuri de voluntari români și moldoveni luptă de alături soldați din Ucraina în ofensiva din regiunea Kursk din Rusia. Comandantul operativ al grupului Romanian Battlegroup „Getica” spune că forțele ucrainene speră să cucerească cât mai mult teritoriul rusesc, pentru că Rusia, care a declanșat o invazie ilegală în Ucraina, trebuie să suporte consecințele.

Armata rusă știe de gruparea Getica (Romanian Battlegroup Getica) și este hotărâtă să o localizeze și să o înfrângă.

Voluntari de la Getica, în pericol permanent

Gruparea militară Getica desfășoară acțiuni de recunoaștere aeriană, utilizând drone specializate, de-a lungul întregii linii a frontului de est.

„Federația Rusă este din ce în ce mai pornită să ne localizeze și să termine cu noi, din ce înțelegem din anumite surse. Vă mulțumim tuturor românilor, sperăm să ne vedem cu bine, sperăm ca războiul să se încheie cât mai repede, sperăm ca și orice alt soldat în armata ucraineană la pace.

Să nu creadă lumea că vrem război. Romanian Battlegroup Getica este bine, suntem în efectiv complet, nu avem pierderi deocamdată, și sperăm să facem o campanie de toamnă cât mai bună”, a declarat voluntarul român.

Unul din fondatorii grupului de luptă Getica, Sergiu Luncaș, a povestit la Europa Liberă Moldova că din această formațiune făceau parte 300 de moldoveni și 50 de români.

Ideea creării acestui grup a apărut după o misiune la Bahmut, când mai mulți colegi de-ai lui Sergiu, de alte naționalități, au început să-și formeze propriile echipe, cum a fost cazul lituanienilor sau al belarușilor.

Alți voluntari, veniți din Romania, au fost pregătiți de Luncaș, pentru luptă. Lor li s-a alăturat și voluntarul decorat de Volodimir Zelenski, Radu Hossu, care a promis ajutor care constă în echipamente și alte necesități.

Voluntarii militari sunt instruiți înainte de a pleca pe front

Voluntarii care se alătură forțelor ucrainene, până să ajungă să lupte pe front, trec prin mai multe etape de instruire, atât teoretică cât și în poligon, apoi sunt verificați de către serviciile speciale. După ce au trecut de aceste etape, sunt angajați de Ministerul Ucrainean de Apărare, de la care primesc livret militar si salariu lunar.

Voluntarii moldoveni luptă atât pentru Ucraina cât și pentru Federația Rusă. Ei sunt împărțiți în câteva categorii: : sunt moldovenii recrutați în organizațiile militare separatiste din regiunile ocupate ale Ucrainei și organizațiile militare private străine și rusești, moldovenii înrolați în legiunea internațională care apără Ucraina și cetățenii moldoveni înrolați în armata Federației Ruse.

De la începutul războiului, început în 24 februarie 2022, de când Rusia a invadat Ucraina, presa din Republica Moldova a scris despre zeci de cetățeni moldoveni, voluntari, pe frontul din Ucraina. Numărul lor nu se va ști cu exactitate niciodată, pentru că, dacă se deconspiră, mulți dintre ei, riscă să ajungă la pușcărie pentru mercenariat.