Tensiuni între Kiev și Washington. Zelenski acuză șovăiala lui Biden în privința folosirii armelor americane în Rusia

Tensiuni între Kiev și Washington. Zelenski acuză șovăiala lui Biden în privința folosirii armelor americane în Rusia Volodimir Zelenski, Sursa Foto: Arhiva EVZ

Volodimir Zelenski susține că lipsa de fermitat a președintelui american Joe Biden a permis Rusiei să-i vâneze pe ucraineni. Președintele ucrainean îl îndeamnă pe omologul său să aprobe folosirea armelor americane în interiorul Rusiei.

Şovăiala preşedintelui american a permis forţelor rusești să-şi râdă de Ucraina şi să-i vâneze oamenii. Președintele de la Kiev a făcut o serie de comentarii într-un interviu pentru The Guardian. El a confirmat, prin retorica sa, existenţa unor tensiuni cu Washingtonul.

Volodimir Zelenski cere încredere de la Biden

Liderul ucrainean îl îndeamnă pe preşedintele american să treacă peste îngrijorările legate de o posibilă „escaladare” nucleară cu Moscova. Volodimir Zelenski susține că Joe Biden trebuie să aprobe folosirea armelor americane pentru atacuri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei. SUA au acceptat, joi seara, pentru prima dată, să permită armatei de la Kiev să folosească unele arme pentru a lovi pe teritoriul rus. Aprobarea vizează doar ținte din zona de graniță, pentru apărarea oraşului Harkov.

„Cred că este absolut ilogic să ai arme (occidentale) şi să vezi cum criminali, terorişti, ne ucid dinspre partea rusă. Cred că, uneori, ei râd de această situaţie. (...) Pentru ei, este ca şi cum ar merge la vânătoare. Vânătoare de oameni. Ei înţeleg că noi îi putem vedea, dar nu putem ajunge la ei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Zelenski s-a declarat nemuțumit și a precizat că Ucraina trebuie să poată folosi arme „puternice”, cu rază lungă de acţiune, care pot lovi ţinte în adâncimea teritoriului rusesc. Fără aprobarea americanilor, președintele ucrainean crede că şi alţi aliaţi ar putea menține interdicția

„Credeţi-ne, trebuie să răspundem. Ei nu înţeleg nimic altceva decât forţa. Nu suntem nici prima şi nici ultima ţintă. (...) Putin nu este nebun. El este periculos, ceea ce este mult mai înfricoşător”, a avertizat Volodimir Zelenski.

Boris Johnson la Kiev

Boris Johnson și Volodimir Zelenski. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Boris Johnson face lobby pe lângă Trump

În acest context, Volodimir Zelenski a dezvăluit că i-a cerut fostului premier britanic Boris Johnson să facă lobby pe lângă Donald Trump. Intervenția a venit înaintea votului din Congresul american pentru aprobarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari. Totodată, președintele ucrainean a declarat că noile arme americane nu au sosit în cantităţi suficiente pentru a echipa brigăzi ucrainene suplimentare în nord-est.

El a spus că ar vrea să folosească arme cu rază lungă de acţiune, precum rachetele Storm Shadow fabricate în Marea Britanie. Însă, în ciuda relatărilor, Marea Britanie nu a dat „100% permisiunea” de a face acest lucru. Downing Street îi aşteaptă pe americani, a sugerat Volodimir Zelenski. O decizie finală depinde de „consens”, iar poziţia de la Washington este crucială, a lăsat el să se înţeleagă

„Am ridicat această problemă de două ori. Nu am primit nicio confirmare din partea lui (David Cameron, ministrul de externe). (...) Ştiţi cum funcţionează”, a explicat el.

Zece ţări şi-au manifestat sprijinul pentru eliminarea „liniilor roşii” în ceea ce priveşte folosirea armamentului occidental. Emmanuel Macron, a spus că Ucraina ar putea folosi rachete franceze Scalp împotriva siturilor militare ruseşti ostile.

Rusia se teme de armele occidentale

Război în Ucraina / Sursa foto: Facebook

Volodimir Zelenski îi cere lui Biden încredere

Joe Biden este îngrijorat de riscurile unui conflict nuclear direct cu Moscova. Preşedintele american va lipsi şi de la summitul de pace organizat luna viitoare în Elveţia. În această situație, Volodimir Zelenski a spus că președintele american trebuie să acorde mai multă încredere Ucrainei.

„Cred că trebuie să creadă mai mult în noi”, a spus liderul de la Kiev.

În ultima săptămână, Rusia a lansat bombe ghidate care au ucis cel puţin 25 de civili în Harkov. Cu toate acestea, Ucrainei nu i s-a permis să riposteze, a arătat Zelenski. Nici nu a primit suficiente arme convenţionale pentru a echipa brigăzile de rezervă. Acestea urmau să fie desfășurate pentru a-i împinge pe ruşi înapoi după asaltul din regiunea Harkov. Iar acest lucru a făcut să fie deschisă o nouă linie a frontului.

„Nimeni nu acuză pe nimeni. (...) untem acolo unde ne aflăm. Ne luptăm şi suntem în război, şi nu la început. De aceea, trebuie să găsim o cale de ieşire din situaţie în fiecare zi”, a declarat Volodimir Zelenski.

Joe Biden, despre sosirea tancurilor Abrams în Ucraina. Promisiunea făcută lui Zelenski 

Joe Biden şi Zelenski la Casa Albă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Occidentul nu înțelege nevoile urgente ale Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a arătat că ţările occidentale au „priorităţi diferite” şi, de înţeles, nu împărtăşesc sentimentul de urgenţă existenţială al Ucrainei.

„Pentru noi, timpul înseamnă viaţa noastră. Dacă nu cobori într-un minut (la un adăpost antiaerian), poţi fi mort. Prin urmare, atitudinea faţă de timp este complet diferită”, a arătat el.

Pe de altă parte, Rusia „se mişcă mai repede” în ceea ce priveşte fabricarea şi furnizarea de arme pentru forţele sale armate. Zelenski a comparat Ucraina cu o navă - „nu una care se scufundă”, dar care trebuie să ajungă la destinaţie „în mod corect” şi întreagă. El a vorbit, de asemenea, despre preţul emoţional şi personal pe care îl plătesc ucrainenii în război.

„Nu ştii ce este războiul până când nu ajunge în casa ta, pe strada ta, la un prieten de-al tău, la cineva cu care ai studiat sau la cineva pe care îl iubeşti. Până când nu ai asta, războiul este undeva departe”, a spus el.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Volodimir Zelenski nu crede în negocierile cu Rusia

În condiţiile în care nu se întrevede un sfârşit al războiului, Zelenski consideră că negocierile cu Rusia sunt nerealiste. El a spus că un acord de pace ar fi o „capcană”. Vladimir Putin ar încălca orice acord şi „nu poate fi crezut”. Dictatorul a lansat războiul în Ucraina deoarece Occidentul a răspuns slab la anexarea Crimeei în 2014, a explicat Zelenski.

Acum, Rusia insistă că Ucraina trebuie să accepte noile realităţi teritoriale. Dar Volodimir Zelenski avertizeză că Moscova va exploata orice pauză în lupte pentru a-şi „întări muşchii pe câmpul de luptă”. El crede că va lovi din nou, mai devreme sau mai târziu. Conflictul din Ucraina este similar celui de-al Doilea Război Mondial, deşi la o scară mai mică, din cauza „ideologiei fascismului rusesc”.

Volodimir Zelenski a comparat „metodologia” brutală a lui Putin cu cea din Germania nazistă. Aceasta a inclus „execuţii în masă, gropi comune şi violuri”. Soldaţii ruşi au folosit chiar „aceleaşi rute” ca şi armata lui Hitler în campania lor de a cuceri Kievul şi de a domina ţara. Dacă Rusia ar câştiga în Ucraina, Putin ar căuta să remodeleze şi mai mult graniţele Europei prin atacarea altor naţiuni, a avertizat Volodimir Zelenski.