Volodimir Zelenski explică de ce Biserica Ortodoxă afiliată la patriarhia Moscovei, a fost obligată să părăsească mănăstirea din Kiev

Biserică Ortodoxă Ucraina Kiev © Flydragonfly | Dreamstime.com

„Întărirea independenței spirituale”, acesta este motivul invocat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma deciziei de a cere Bisericii Ortodoxe din Ucraina aliniate cu Rusia să părăsească un complex de mănăstiri din Kiev.

Aceasta este cea mai recentă măsură împotriva unei confesiuni religioase, despre care guvernul spune că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. Ordinul a fost dat vineri, iar în urma deciziei luată de oficialii ucraineni mai multe fețe bisericești au reacționat.

Săptămâna aceasta, s-a făcut încă un pas pentru a ne întări independența spirituală”, a declarat Zelenski în discursul său video, fără a face însă o referire clară la Biserica Ortodoxă din Ucraina, apropiată de Rusia.

Biserica Ortodoxă afiliată Moscovei, silită să plece din Ucraina

Biserica a primit ordin vineri să-și părăsească sediul din complexul mănăstiresc Lavra, vechi de 980 de ani, până pe 29 martie. Mănăstirea Peşterilor din Kiev, cum mai este ea numită, reprezintă o comoară culturală ucraineană şi sediu al Bisericii Ortodoxe Ucrainene care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a acceptat autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat anul trecut invazia din Ucraina. În scandal a intervenit și Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ce a făcut apel la Papa Francisc și la alți lideri religioși pentru ajutor.

Acesta este unul dintre susținătorii invaziei ruse în Ucraina, cu o influență deosebit de mare asupra credincioșilor. Încă de anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat mai multe percheziţii la bisericile suspectate de legături cu Moscova, impunând o serie de sancțiuni episcopilor și deschizând dosare penale împotriva mai multor clerici.

Biserica Ortodoxă din Ucraina, acuzată că lucrează pentru Rusia

În urma unei anchete s-a descoperit că în biserici era ținută literatură rusă, iar cetățenii ruși erau adesea găzduiți acolo. UOC a negat totul și a menționat că rezultatele anchetei au fost părtinitoare și încalcă grav normele legale.

Securitatea ucraineană au avut operațiuni de contraspionaj și la 15 catedrale și mănăstiri din regiunea Harkov aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene. De asemenea, au avut loc descinderi la mănăstirea Sviato-Pokrovski din centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la 10 decembrie, precum și la alte 14 mănăstiri și catedrale din regiune, potrivit moldova.europalibera.org.