Voiculescu se bălăceşte în bani europeni: Îi învaţă pe ţărani să picteze
- Virgil Burl ă
- 2 iulie 2012, 11:36
Ponta vorbeşte de jaful banilor europeni. Patronul Antenelor este principalul beneficiar.
Înainte de a demisiona din Senat, Dan Voiculescu a apucat să-şi declare afacerile cu statul. În condiţiile în care Victor Ponta denunţa "jaful" de la POSDRU şi salariile de 10.000 de euro, Dan Voiculescu este beneficiarul unui contract de un milion de euro, bani europeni. De doi ani, Felix învaţă ţăranii din patru sate să picteze, să împletească coşuri din nuiele, să sculpteze lemnul şi să fabrice ceramică.
De altfel, în ultimii doi ani, fundaţiile lui Voiculescu au mai beneficiat de contracte finanţate din fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 11 milioane de lei, bani folosiţi pentru formare profesională. Funia din casa spânzuratului
Fostul parlamentar este fondatorul a şapte asociaţii şi fundaţii. Cea mai "inocentă" este Fundaţia "Familia Voiculescu", care are ca obiect de activitate "promovarea perceptelor biblice".
Cel mai mare contract aflat în derulare este centrat pe ţărani. Un anunţ de pe pagina de internet a "Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României" arată că, "începând cu 1 iunie 2010, organizaţia demarează proiectul "Promovarea meşteşugurilor tradiţionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenţă la ocuparea în activităţi non - agricole în mediul rural". Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 27 de luni şi "va fi derulat în parteneriat cu primăriile a patru localităţi din România, Vaideeni Vâlcea, Jina Sibiu, Valea Iaşului Argeş şi Blandeşti Botoşani". Deoarece orice iniţiativă are un preţ, UE a plătit patru milioane de lei pentru această idee, "obiectul proiectului fiind unul nobil": revitalizarea şi dezvoltarea meşteşugurile tradiţionale. În numele transparenţei, Voiculescu a anunţat şi lista achiziţiilor făcute cu ocazia derulării acestui proiect.
120.000 de lei s-au dus pe servicii "de evaluare si certificare competenţe antreprenoriale şi operator prelucrare date". Ulterior s-a achiziţionat echipament informatic şi "mobilier de birou şi mobilier de exterior".
Fundaţia mogulului s-a gândit că ţăranii pot scoate bani frumoşi din pictură, aşa că următorul pas a constat în achiziţionarea unor "materiale curs pictură".
O altă îndeletnicire care ar asigura supravieţuirea la sat ar fi împletitul nuielelor. Drept urmare a publicat un anunţ prin care intenţionează să achiziţioneze "materiale curs împletituri nuiele necesare implementării proiectului".
În acelaşi timp, Antena 3 a primit contracte de publicitate de sute de mii de euro din bani publici, foşti miniştri sau baroni locali contribuind cu sârg la propăşirea familiei Voiculescu.
Premierul Victor Ponta denunţa, zilele trecute, jaful banilor europeni, atrăgând atenţia asupra unei decizii radicale: Comisia Europeană va suspenda fondurile. Dan Voiculescu este unul dintre principalii beneficiari ai banilor europeni. Pentru un milion de euro, el îi învaţă pe ţărani să picteze şi să sculpteze.
"Este un noian de fraude şi folosire ilegală a banilor faţă de care Comisia Europeană va lua cea mai radicală decizie: suspendarea fondurilor." VICTOR PONTA, prim-ministru
Borbely, bani pentru justiţie televizată
Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a aruncat un val de acuze la adresa procurorilor care-l anchetau pentru corupţie. Totul s-a întâmplat atunci cînd DNA a cerut votul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale faţă de ministrul UDMR.
Laszlo Borbely s-a plâns "în exclusivitate" la Antena 3 că este vorba de o înscenare. De ce a ales acest post? O posibilă explicaţie o putem găsi în declaraţia de interese a lui Dan Voiculescu. SC Antena 3 SA a primit, pe 12 martie 2012, de la Ministerul Mediului, un contract în valoare de1.139.684 de euro.
Modul în care a fost atribuit acest contract este unul inedit, o licitaţie organizată de minister împreună cu societatea Eurexpo Trade Fairs, firmă controlată de surorile Voiculescu. Altfel spus, o firmă a familiei Voiculescu a organizat o licitaţie împreună cu ministerul Mediului, iar competiţia este câştigată de televiziunea familiei. Obiectul contractului era o campanie media de sensibilizare privind poluarea apei, aerului şi solului cu nutriţienţi. Clienţii Antenelor
În aprilie 2010, Intact Production a semnat cu Romexpo SA un contract având ca obiect închirierea a două pavilioane (13 şi 19) pentru o perioadă de 25 de ani pentru 317.082 euro plus TVA/an din care 190.249 euro achitaţi în barter, adică prin publicitate TV.
Romexpo, în acest moment aflată în insolvenţă, este o societate la care acţionarul majoritar este Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), instituţie subordonată Camerei de Comerţ şi Industrie a României, "feuda" lui Mihail Vlasov.
În contrapartidă, Antena TV Group a cumpărat, în ianuarie 2011, de la CCIB un autoturism în valoare de 120.000 de euro plus TVA. Iar SC MediaCasa Press SRL, a familiei Voiculescu, a încasat şi 100.000 de euro de la Oltchim SA, contract încheiat în decembrie 2010, dar trecut ca fiind încă în vigoare. Baronii USL s-au înghesuit la TV
Fostul senator Dan Voiculescu şi-a turnat în declaraţia de interese şi alţi parteneri de afaceri, care au avut contracte cu televiziunile sale.
Doi baroni USL, dornici să apară la televizor în an electoral, au dat banii Consiliului Judeţean (CJ), pentru reclamă: preşedintele CJ Neamţ, liberalul Vasile Pruteanu şi preşedintele CJ Braşov, social democratul Aristotel Căncescu. Nevoia de publicitate pentru judeţul lor a fost atât de mare încât au plătit în mai multe rânduri pentru a apărea la televiziunile lui "Felix". Frumuseţile de pe Valea Prahovei trebuiau să fie prezentate la televizor.
Astfel, CJ Braşov a încheiat, pe 21 iulie 2011, un contract de publicitate media pe cinci luni cu Antena 3 în valoare de 402.000 de lei, aproximativ 100.000 de euro, la care se adaugă TVA. Banii judeţului au fost cheltuiţi pentru un "contract de servicii publicitate media TV". Ce trebuia prezentat, potrivit contractului: "Spoturi publicitare în scopul promovării imaginii şi al evidenţierii potenţialului economic al judeţului Braşov, atragerii de investitori şi a creşterii atractivităţii judeţului Brasov ca destinaţie turistică". La rândul său, CJ Neamţ dorea să promoveze turismul din zonă. Mănăstirile din judeţ trebuiau să fie prezentate în prime-time. Pentru asta, Consiliul a semnat, pe 21 ianuarie 2012, cu Antena 3, două contracte pentru şase luni în valoare totală de 246.210 de lei.
A urmat un alt contract acordat mogulului, semnat pe 28 mai 2012, pe o durată de 26 de săptămâni, în valoare de 101.439 de lei.
Însumate, cele trei contracte au costat nemţenii aproximativ 350.000 de lei, aproximativ 80.000 de euro. Prin mai multe spoturi video au fost promovate ariile naturale protejate şi tradiţia şi arta populară din judeţul Neamţ. Publicitatea a fost cu noroc doar pentru Aristotel Căncescu, care a fost reales, în iunie 2012, la conducerea CJ Braşov. Vasile Pruteanu a pierdut spectaculos şefia judeţului. În plină criză economică, doi şefi de Consilii Judeţene au semnat contracte de publicitate cu postul de televiziune al familiei Voiculescu
Zeciuiala lui Felix: Gâdea i-a returnat o parte din împrumut
Pe lista datornicilor lui Dan Voiculescu se numără, în continuare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi directorul postului Antena 3, Mihai Gâdea. În ultimul an, Daniel Constantin nu a returnat niciun euro preşedintelui fondator al PC, datoria fiind neatinsă: 295.000 de euro.
În schimb, Mihai Gâdea şi soţia sa i-au restituit lui Dan Voiculescu suma de 90.000 de lei, dintr-un împrumutul total de 785.000 de lei. O altă informaţie care răzbate din declaraţia de avere a lui Dan Voiculescu este faptul că în septembrie anul trecut a ieşit la pensie. Pentru trei luni şi zece zile, senatorul a primit 8.348 de lei, aproximativ 2.500 de lei pe lună. În comparaţie cu anul trecut, Dan Voiculescu a cheltuit 400.000 de lei şi a agonisit aproximativ 100.000 de dolari. În acelaşi timp, omul de afaceri şi-a răscumpărat poliţa de asigurare de viaţă şi a încasat 520.000 de euro.
Tot anul trecut, fostul senator şi-a recuperat de la fostul ministru al telecomunicaţiilor, Sorin Pantiş, aproape un milion de lei şi 540.000 de dolari. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul falimentării ICA. Lozul câştigător
"Loteria Română" este un alt client vechi al firmelor controlate de familia Voiculescu. Potrivit declaraţiei de interese, revista bisăptămânală Loto - Prono se edita, până în 2011, la SC Tipografia Intact SA contra a 872.000 de lei/an. Din vara anului trecut, preţul acestui serviciu a crescut spectaculos la 1.540.560 de lei. O altă afacere de succes este intermedierea vânzării biletelor de avion pentru angajaţii statului. Clienţii de la Eximbank au plătit societăţii Blue Sky Turism servicii "în funcţie de comenzi", în timp ce membrii Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor se plimbă prin lume un an şi jumătate preţ de 3.600.000 de lei fără TVA, contravaloarea serviciilor plătite societăţii amintite. "Nu putem ignora realitatea pentru a respecta standarde artificiale în politica penală. Legile trebuie ajustate la datele realităţii, nu invers" DAN VOICULESCU, demisionar Citiţi şi:
- Victor Ponta: României nu i se vor tăia fonduri europene, dar trebuie să accelerăm absorbţia
- Cristoiu contra Cristoiu: Misiunea Guvernului Ponta- Salvarea penalilor!
- Fuga de Justiţie, adevăratul motiv al demisiei lui Dan Voiculescu din Senat
- DOVADA MANEVREI: Prima decizie din Monitorul Oficial este demisia lui Voiculescu
- SCANDALUL PRIVATIZĂRII ICA. Expertiza: Prejudiciul adus de Voiculescu este de 3 milioane de dolari
- Frica, adevăratul motiv al demisiei lui Dan Voiculescu
- Relaţia Voiculescu-Constantin, o prietenie cu vechi ştate de plată