Participarea României la Consiliul European din mai este primul test la care va fi supusă "relaţia instituţională" dintre preşedinte şi noul premier.
Multă vreme adversari politici, Traian Băsescu şi Victor Ponta au declarat, după momentul desemnării celui din urmă ca premier, că vor avea o relaţie instituţională şi că vor coopera pe probleme de interes naţional. Primul test al funcţionării acestei relaţii va veni în curând: pe 23 mai, România trebuie să participe la Consiliul European şi se pune întrebarea cine va reprezenta statul român şi, mai ales, cine va vota: preşedintele sau premierul? "Viziuni diferite"
La preluarea mandatului de prim-ministru, Ponta a declarat că politica externă rămâne prerogativa şefului statului. Acum, însă, premierul spune că Guvernul are propriile sale atribuţii în domeniu şi îşi propune să aibă săptămâna viitoare o discuţie în acest sens cu şeful statului. Dincolo de participarea la CE, miza pare a fi mai amplă, şi anume cine va reprezenta România în raport cu UE.
"Problemele Uniunii Europene deja nu mai sunt probleme de politică externă, ci sunt probleme ale noastre comune", a declarat joi, la revenirea de la Bruxelles, Victor Ponta. "Sunt câteva teme de politică externă în care am o viziune diferită de a domnului preşedinte Băsescu şi săptămâna viitoare vom avea o discuţie (...) pentru că politica externă este un domeniu în care nu e bine să vorbim pe două voci. E bine să vorbim pe o singură voce, a României, dar după ce ne consultăm şi ajungem la o poziţie comună", a mai declarat premierul.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că la CE ar trebui să se ducă Ponta. "După părerea mea, cu anumite excepţii, premierul (trebuie să meargă - n.r.). Acolo se discută lucruri, de regulă, care pot fi rezolvate sau sunt abordate cu mijloacele guvernamentale şi atunci este normal să fie premierul", declară el. Pot fi prezenţi amândoi, dar votează doar unul
În perioada în care era lider al Opoziţiei, Victor Ponta a criticat participarea preşedintelui Traian Băsescu la Consiliile Europene, spunând că aceasta este prerogativa premierului. De cealaltă parte, când a fost vorba despre asumarea unor măsuri de austeritate cu efect direct asupra economiei româneşti, Traian Băsescu a preferat să şi le asume şi să le anunţe chiar el. Este cazul aşa-numitului acord de guvernanţă fiscală, care fixează statelor UE limite severe în privinţa deficitului bugetar.
Europarlamentarul Cristian Preda precizează, pe blogul său, că Regulamentul Consiliului European permite prezenţa a doi demnitari din aceeaşi ţară, dar că, atunci când se ajunge la luarea deciziei, orice stat are dreptul la un singur vot. Victor Ponta vrea să-şi împartă cu preşedintele prerogativele în gestionarea relaţiei cu UE