VOCEA ROMÂNIEI. Iulian Canaf: "Sunt un mic menestrel"

VOCEA ROMÂNIEI. Iulian Canaf: "Sunt un mic menestrel"

Concurentul de la "Vocea României" a explicat, pentru EVZ, de ce nu se consideră artist şi ce ar prefera să studieze odraslele lui.

Lupta pentru trofeul "Vocea României" devine din ce în ce mai grea. Printre favoriţii la titlu se numără şi Iulian Canaf, din Iaşi. A plecat din ţară la 16 ani, cu banii dintr-o bursă şcolară. A străbătut, mai târziu, aproape toată Europa, doar ca să cânte blues şi consideră showbiz inclusiv "barul întunecat" unde cântă el, în Iaşi.

La 38 de ani, Iulian Canaf se crede un Mister Blues de România, "mai mic" şi spune că nu şi-ar opri copiii să plece în străinătate "ca să înveţe ce înseamnă viaţă".

EVZ: Ai plecat din ţară la 16 ani. Cum ţi-a venit ideea? Iulian Canaf: Era imediat după Revoluţie. Am plecat foarte mulţi, aproape tot cartierul, ne-am luat bilet de tren spre Iugoslavia cu banii din bursa de la şcoală. Odată ajunşi acolo, am văzut că nu era o aşa mare diferenţă până la urmă, eram prea tineri pentru a ne angaja şi am hotărât să ne întoarcem. Era şi în preajma Paştelui, ne gândeam la mâncarea de acasă, la ouă şi cozonaci, aşa că am decis că tot la noi în ţară e mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum ai reuşit să te descurci în străinătate? A fost o adevărată aventură, eram un Tom Sawyer al lui Mark Twain. A fost o nebunie, eram mulţi prieteni în căutarea unei aventuri, însă nu a durat foarte mult.

Ai întrerupt şcoala. Ai reluat-o după aceea? Da, am reluat-o şi mi-am luat bacalaureatul la 26 de ani.

Unde ai cântat prima dată? Eram în Iaşi, unde ne cunoaşteam toţi între noi. La un bar de jazz cânta un prieten bun de-al meu, John Munteanu, care e acum în Miami, m-a chemat şi pe mine pe scenă şi m-a pus să cânt. Aşa mi-am dat seama că asta vreau să fac. A fost o întâmplare!

În străinătate ai avut ocazia să întâlneşti muzicieni? Au fost interesaţi de vocea ta? Am cântat foarte mult pe afară. Verile am fost mai mult plecat. Am cântat în Grecia, în Santorini. Aveam un prieten care era bar-manager la barul preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Grecia. M-a prezentat acestuia, lui i-a plăcut muzica mea şi m-a tot invitat să cânt acolo. Am cântat şi în Germania, ocazional. Nu eram un profesionist, dar exista acea plăcere de a cânta. În 2004, împreună cu trupa mea, am fost invitaţi la Music World, un festival din Italia la care au participat peste 3.000 de muzicieni, iar noi eram singura trupă românească.

În ţară am cântat cam peste tot. La Sibiu, la festivalul de jazz, unde am luat şi trofeul, în 2009, mă simt ca acasă! Am cântat la Cluj, Bucureşti şi foarte mult în zona Moldovei.

Ce-ai învăţat din această experienţă? Eu nu m-am gândit la obstacole, am luat viaţa aşa cum a fost şi am trecut mai departe. În primul rând, eu nu mă consider artist. Mi se pare greşit să spun asta. Blues înveţi până la 100 de ani. Sunt un mic menestrel, nu mă pot aşeza în rând cu oamenii mari. Plecatul în străinătate m-a învăţat că trebuie să fii sincer şi real. Adevărul iese tot timpul la iveală!

Cum ţi se pare showbiz-ul românesc? Ce înseamnă showbiz? Pentru mine, showbiz a însemnat, până la acest concurs, şi barul întunecat în care eu cântam. Ştiu că nu o să las blues-ul niciodată, chiar dacă mâine mă apuc de construit case.

Dacă nu ajungi "Vocea României" vei fi descurajat? Oriunde mă duc, eu reprezint România, în orice insulă ajung, oamenii de acolo ştiu că ascultă un român.

Acum ai mai multe solicitări pentru spectacole?Asta am să văd când ajung acasă, la Iaşi. Am avut deja câteva invitaţii chiar din Bucureşti, ceea ce m-a surprins plăcut. Cred că de acum va fi mult mai bine.

Ai spus că eşti Mr Blues de România. Ce-ţi trebuie ca să înţelegi acest gen? A. G. Weinberger e adevăratul Mister Blues de România, eu sunt unul mai mic. Cred că trebuie să iubeşti foarte mult ceea ce te înconjoară, să nu ai idei preconcepute, ca să poţi să simţi blues-ul.

Ai doi copii. Dacă ţi-ar cere să plece în străinătate la 16 ani, i-ai lăsa? Le-aş face eu bagajul! De ce să nu se ducă? Să meargă să cunoască lumea, să înveţe ce înseamnă viaţa! Chiar dacă ar trebui să doarmă pe o bancă, sub cerul liber. Aşa şi-ar da seama cât sunt de frumoase stelele! Deocamdată, nu-i văd prea atraşi de muzică, dar nu se ştie niciodată. Dacă s-ar apuca, mie mi-ar plăcea să facă muzică clasică. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9LGrsZGey04" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/s89P2Wud3iM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Pentru mine, showbiz a însemnat, până la acest concurs şi barul întunecat în care eu cântam. Ştiu că nu o să las blues-ul niciodată, chiar dacă mâine mă apuc de construit case." IULIAN CANAF, concurent la "Vocea României" Citiţi şi:

  • Dragoş Chircu a uimit "Vocea României"
  • Ce-ar face cu marele premiu "Vocile României"
  • "Vocea României" încinge tastatura