Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, la sfat cu pacificatorul Medvedev

Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, la sfat cu pacificatorul Medvedev

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean Igor Smirnov au purtat ieri discuţii cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, pe tema conflictului îngheţat din regiunea separatistă.

La reşedinţa de vacanţă din localitatea Barvika, situată în apropierea Moscovei, Medvedev l-a primit mai întâi pe Voronin şi apoi pe Smirnov, potrivit Reuters. Cele trei părţi s-au angajat să „intensifice procesul negocierilor în vederea unei reglementări politice a conflictului transnistrean”, într-o declaraţie comună. O soluţionare politică ar permite chiar înlocuirea forţei ruse de menţinere a păcii din Transnistria cu o misiune internaţională. „Părţile au notat rolul stabilizator al actualei operaţiuni de menţinere a păcii din Transnistria şi au convenit că este raţional ca, după soluţionarea conflictului, aceasta să se transforme într-o operaţiune sub egida OSCE”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Discuţiile nu vor avea însă succesul scontat, a scris ieri cotidianul rus „Kommersant”, care le consideră doar un exerciţiu de diplomaţie din partea Kremlinului. Motivele ţin de poziţiile ireconciliabile ale celor două părţi, preşedintele Voronin fiind in fluenţat de apropierea alegerilor parlamentare din Moldova, programate pentru data de 5 aprilie. Propunerea Rusiei de acordare a unui statut de autonomie sporită Transnistriei nu este pe placul lui Igor Smirnov, care a afirmat că nu acceptă decât soluţia inde pendenţei, precizează Reuters. UE cere revenirea la formatul „5+2”

Discuţiile trilaterale au fost privite cu prudenţă de oficialii europeni. Uniunea Europeană este încrezătoare că numai negocierile transparente şi deschise în formatul „5Â2” pot duce la o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean, a declarat reprezen tantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei. Vizita lui Voronin la Moscova a fost criticată de opoziţia din Republica Moldova. Partidul Liberal Democrat s-a arătat îngrijorat de această iniţiativă, care „ar discredita formatul internaţional «5Â2» al discuţiilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News