Vladimir Tismăneanu: "Revoluţia civică nu s-a terminat: Plagiatorul Ponta trebuie să demisioneze!"
- Larisa Ciuta
- 17 noiembrie 2014, 18:06
Algerile prezidenţiale din acest an au fost câştigate de Klaus Iohannis. Primarul Sibiului a fost votat de către 54,5%, dintre români, iar Victor Ponta de către 45,49%. Profesorul şi politolog român Vladimir Tismăneanu consideră că lupta se va încheia abia după ce premierul Ponta va demisiona din funcţie.
Vladimir Tismăneanu a scris pe blogul personal un editorial cu privire cu ce se întâmplă în momentul de faţă în România.
"Motto: “Domnul Melescanu a incercat sa ajute pe ultima suta de metri”–Victor Ponta, la o zi dupa pierderea alegerilor
Cum altfel? Dupa ce a incercat sa arunce in aer statul de drept, dupa ce a condus cea mai infecta campanie din toate cele cunoscute in Romania post-decembrista, dupa ce si-a batut joc de diaspora romaneasca de o maniera incalificabila, dupa ce a primit un verdict categoric din partea a circa 55 la suta dintre alegatori ca nu-l doresc in fruntea statului roman, piromanul Victor Ponta refuza sa-si faca bagajele si sa demisioneze. Orice om politic cu minim bun simt ar fi facut-o. Evident, nu e cazul cand vorbim de mitomanul galactic. Cum el nu va ceda de bunavoie, a sosit clipa sa fie ajutat prin masive si neintrerupte proteste civice, evident pasnice, sa inteleaga ca timpul sau a trecut.
Magnatul, ca sa nu spun baronul PSD, Liviu Dragnea, merge pana acolo incat preia, poate fara sa stie, o formula a unui distins intelectual public polonez, regretatul Bronislaw Geremek: “Presdeintele vostru, premierul nostru”. Nu, domnule Dragnea, in Polonia lui Jaruzelski i s-a spus “adio”, presedinte a afost Lech Walesa. Guvernul era al “Solidaritatii”. Domnule Dragnea, pe 16 noiembrie 2014, PSD-ul a fost invins electoral. Acceptati acest lucru, daca va pasa de democratie si de pluralism! Vi-o spune, in fond, chiar si colegul Dvs de partid, Dan Sova
In loc sa se gandeasca la riscul de a fi urmarit penal pentru rolul sau in impiedicarea exercitarii dreptului de vot de catre zeci, poate sute de mii de cetateni romani din strainatate, Victor Ponta, acest aventurier politic anunta, cu acelasi zambet sfidator pe buze, ca va ramane in fruntea guvernului cata vreme coalitia sa il sustine. Altfel spus, isi continua marsul pe marginea prapastiei, incercand sa tarasca intreaga tara dupa el. Este de sperat ca exista inca oameni rationali in condicerea PSD care sa-i administreze un necesar dus al realitatii. Altminteri, il vor primi si ei din partea strazii…
A sosit momentul ca UDMR sa decida daca va continua sa faca parte dintr-un guvern care, prin comporamentul sau scandalos din aceste saptamani, s-a dovedit dincolo de orice indoiala rationala unul anti-patriotic. In clipa cand scriu aceste randuri, Teodor Melescanu, principalul vinovat de dezastrul votului parizian de pe 16 noiembrie, este in continuare ministru de externe al Romaniei. De ce nu a fost demis inca? Pana cand vor accepta cetatenii acestei tari o asemenea jignire?
A sosit momentul ca dl Klaus Iohannis si echipa de conducere a ACL sa actioneze pentru a indeplini ceea ce-au promis. Anume, formarea unui nou guvern sub conducerea lui Catalin Predoiu. Este vorba de un om politic responsabil si credibil, o voce care a fost auzita constant in perioada luptei pentru statul de drept din ultimii ani. Ni se va spune ca ACL nu detine majoritatea parlamentara. Vom vedea cate defectiuni si dezertari vor avea loc in urmatoarele zile. Exista ceea ce in politologie se numeste efectul bandwagon, deci saltul in tabara castigatoare a celor care, initial, jucau la doua capete. Alegerile anticipate, preferabil in primavara lui 2015, sunt, cred, inevitabile dava vrem sa mentinem viu spiritul revolutiei civice. Decalogul politic al Monicai Macovei, acceptat de Klaus Iohannis, are valoare de carta a acestei revolutii pasnice.
Tinerii care l-au infrant pe Ponta nu au protestat doar contra unui individ, indiferent cat de detestabil este acesta. Au protestat impotriva abuzurilor nesimtite, impotriva calcarii in picioare a drepturilor civice, impotriva canaliilor care domina de atatia ani clasa politica a acestei tari. Este momentul sa li se raspunda de catre beneficiarii luptei lor ca i-au auzit. Sustin aici “Declaratia de la Cluj” si ii indemn pe toti cei care iubesc libertatea sa faca acelasi lucru!
Declaraţia de la Cluj
Noi, cetăţeni ai Municipiului Cluj-Napoca, reuniţi în 14 noiembrie 2014, în Piaţa Unirii, afirmăm că sunt esenţiale pentru România şi cerem viitorului Preşedinte şi întregii clase politice să-şi asume următoarele puncte:
1. Drepturi cetățenești
Respectarea fără rezerve şi consolidarea dreptului nostru la liberă exprimare, la protest și la vot, inclusiv la votul prin corespondență pentru diaspora.
2. Reformă politică
Reformarea clasei politice şi a legislativului prin reducerea numărului de parlamentari, înlesnirea formării de noi partide și facilitarea legiferării prin inițiativă cetățenească. Limitarea numirilor politice în instituţii la nivelul secretarilor de stat.
3. Justiţie
Respectarea separării puterilor în Stat prin excluderea oricărei imixtiuni a politicului în activitatea judiciară. Respingerea imediată a proiectelor de lege privind graţierea şi amnistia şi renunţarea la orice iniţiative legislative în acelaşi sens. Limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţiile politice; eliminarea oricărei discriminări între aceştia şi restul cetăţenilor, inclusiv în ceea ce priveşte reţinerea, arestarea şi percheziţia (prin eliminarea Art. 72, alin. 2 din Constituţie); alegerea prin vot direct a Avocatului Poporului.
4. Sănătate
Respectarea dreptului cetăţenilor la sănătate şi finanţarea eficientă a sistemului sanitar. Alocarea a 6% din PIB pentru Ministerul Sănătăţii şi separarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de bugetul consolidat. Asigurarea în mod real şi continuu a accesului populaţiei la medicamente, inclusiv cele compensate. Stoparea exodului cadrelor medicale prin asigurarea unei salarizări la nivelul pregătirii şi responsabilităţii acestora.
5. Educaţie şi cercetare
Recunoaşterea importanţei acestor două domenii şi stimularea lor prin respectarea legii: alocarea imediată şi efectivă a 6% din PIB pentru educaţie, respectiv a 1% pentru cercetare. Remunerarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor la un nivel corespunzător cu importanţa acestora în societate.
6. Mediu şi resurse naturale
Recunoaşterea problemelor de mediu ca fiind de domeniul siguranţei naţionale. Garantarea accesului tuturor cetăţenilor la resursele vitale fundamentale: apă, aer curat, surse de hrană. Interzicerea completă, pe teritoriul României, a procedeului de cianurare în minerit, a fracturării hidraulice în industria gazelor de şist şi a organismelor modificate genetic în agricultură. Oprirea imediată a defrişărilor ilegale şi declanşarea reîmpăduririlor la scară naţională.
7. Viaţă socială şi comunitară
Încetarea imediată şi completă a oricărui discurs de tip separatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii etnice, rasiale, de clasă, statut social, opţiune religioasă sau politică.
Aici sau peste hotare, suntem cu toţii cetăţeni ai României; proiectul de ţară este al nostru. Rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la Revoluţia Română, reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăm nicio trădare a intereselor noastre legitime", a scris Vladimir Tismăneanu pe blogul personal, unde puteţi citi editorialul integral.