Vladimir Putin și Xi Jinping se vor întâlni la summitul securității din Kazahstan

Vladimir Putin și Xi Jinping se vor întâlni la summitul securității din Kazahstan Xi Jinping și Vladimir Putin. Sursa Foto: Kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească miercuri la un summit al unui club eurasiatic de securitate și apărare văzut de Moscova și Beijing ca un instrument de contracarare a influenței Statelor Unite și a aliaților acestora.

Putin și președintele chinez au extins Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), un club fondat în 2001 cu Rusia, China și puterile din Asia Centrală. Scopul acestuia a fost acela de a include India, Iranul și Pakistanul ca o contrapondere la Occident.

Întâlniri importante ale președintelui rus

Putin va avea miercuri o serie de întâlniri bilaterale în marja summitului OCS din 3-4 iulie din capitala Kazahstanului.

El urmează să se întâlnească cu Xi Jinping, cu președintele turc Tayyip Erdogan și cu liderii Azerbaidjanului, Mongoliei și Pakistanului, înainte de un dineu informal găzduit de președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev.

Ne puteți urmări și pe Google News

India a declarat că prim-ministrul Narendra Modi nu va participa la acest summit. Acesta îl va trimite în schimb pe ministrul de Externe Subrahmanyam Jaishankar. Prim-ministrul este așteptat la sfârșitul acestei luni la Moscova.

Rusia și China consideră OCS, care promovează abordări comune ale amenințărilor externe la adresa securității, cum ar fi traficul de droguri, și se concentrează pe contracararea oricărei instabilități interne, drept un mijloc de a-și proiecta influența în întreaga Asie.

„Liderii țărilor membre ale OCS vor discuta starea actuală și perspectivele de aprofundare a cooperării multifațetate în cadrul organizației și de îmbunătățire a activităților acesteia”, a afirmat Kremlinul într-o declarație.

La summitul virtual de anul trecut, grupul a emis o declarație critică față de ceea ce a numit impactul negativ al „extinderii unilaterale și nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite țări sau grupuri de țări”. Cu toate acestea, nu s-a referit direct la extinderea NATO și la asistența militară occidentală acordată Ucrainei.

Parteneriat „fără limite”

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul. Cei doi lideri s-au întâlnit cu câteva zile înainte ca Putin să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina. De atunci, Xi și Putin și-au aprofundat parteneriatul.

Xi și Putin cred că era post-Război Rece dominată de SUA se destramă. Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al lor, iar Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa statelor naționale. Președintele american Joe Biden spune că acest secol va fi definit de un concurs existențial între democrații și autocrații.

SUA consideră că Xi și Putin sunt conducători autoritari care au înăbușit libertatea de exprimare și au exercitat un control strict asupra mass-mediei și a instanțelor. Biden s-a referit la Xi Jinping ca la un „dictator”. Totodată, despre Putin a spus că este un „criminal” și un „ticălos nebun”. Beijingul și Moscova l-au certat pe Biden pentru aceste comentarii.

Organizația de Cooperare de la Shanghai își are istoria încă din anul 1996. Aceasta a fost fondată ca o modalitate de coordonare a eforturilor împotriva amenințărilor externe, cum ar fi traficul de droguri. Totodată, OCS s-a concentrat în mod tradițional pe combaterea oricărei instabilități interne.

Belarus va participa la summit pentru prima dată ca membru cu drepturi depline al organizației, a declarat Kremlinul.

Alte state se angajează în discuții cu grupul, inclusiv Bahrain, Cambodgia, Egipt, Kuweit, Myanmar, Nepal, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este așteptat la Astana pentru summit, potrivit Reuters.

Revista presei