Intrată în cea de-a 12-a lună de război, Rusia se pregătește de o nouă ofensivă pe scară largă în Ucraina, în care Vladimir Putin și-a setat ca obiectiv cucerirea Kievului.
Cu toate acestea, moralul soldaților ruși este la pământ, iar în rândul militarilor starea de spirit este la stadiul de panică, un cuvânt folosit inclusiv de ofițerii armatei.
„Planurile de a ataca din nou Kievul sunt, într-adevăr, în curs de elaborare, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, ar fi o sinucidere”, a declarat o susă din armată.
Războiul din Ucraina
În ciuda presiunilor venite de la conducere, soldații de pe front cred că o ofensivă strategică împotriva Ucraineni nu va fi atât de ușoară, ba chiar imposibilă, și asta din cauza mai multor motive.
Este vorba în special despre lipsa de echipament și muniție de calitate, dar și de incapacitatea comandamentului superior de a face o evaluare realistă a situației de pe front.
Potrivit sursei din armata rusă, sutele de mii de soldați mobilizați la granița dintre Rusia și Ucraina sunt doar o „rezervă” de care armata are nevoie pentru a „închide o eventuală breșă ucraineană”.
Cu toate că pierderile Rusiei de pe front sunt semnificative - 200.000 de soldați au murit pe front - președintele rus cere ca o nouă ofensivă în Ucraina să înceapă în februarie-martie. Asta înainte ca Ucraina să primească din partea aliaților occidentali tancuri și vehicule blindate.
Cu toate acestea, deși Putin vrea o ofensivă în Ucraina, nu sunt luați în considerare toți factorii. „Ucrainenii primesc date absolut exacte despre toate mișcările noastre de la informațiile occidentale. Este imposibil să acumulați un număr suficient de forțe într-o anumită zonă fără a le înlocui sub loviturile HIMARS și artileriei cu rază lungă”, potrivit sursei.
Putin are nevoie de mai mulți soldați pe front
Serviciile secrete americane susțin că Putin ar avea nevoie de un nou val de mobilizare în viitorul apropiat, care presupune 200.000 de persoane. Ministerul ucrainean al Apărării e de părere că „primul val” a fost mai mare decât cifrele oficiale și a permis armatei să acumuleze 500.000 de soldați în apropierea granițelor.
Experții susțin că Rusia ar încerca o nouă ofensivă în regiunea Zaporojie sau spre regiunea Volyn, în nord-vestul țării, de pe teritoriul Belarusului, mutând astfel linia frontului departe de Donbass și Crimeea, regiuni anexate ilegal de Rusia, potrivit The Moscow Times.