Tunel pe sub Marea Negră. Putin se teme de rachete și securizează legătura Rusia-Crimeea

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia intenționează să construiască un tunel, pe sub Marea Neagră, care să asigure legătura cu peninsula Crimeea. Este teoria pe care o lansează serviciile de informații ucrainene.

Vladimir Putin și-ar fi propus să construiască un tunel submarin care să facă legătura între teritoriul rus și Crimeea. Astfel, transportul spre și dinspre peninsulă ar fi mult mai sigur. În prezent forțele ucrainene bombardează cu regularitate podul Kerci punând în pericol vehiculele care îl tranzitează.

Vladimir Putin, proiect megaloman în Marea Neagră

Teoria cu privire la intențiile dictatorului de la Moscova de a uni Rusia cu Crimeea a fost lansată de serviciul de informații ucrainean (SBU). Spionii Kievului vorbesc despre un tunel submarin secret pe sub Marea Neagră. Astfel, Vladimir Putin ar avea o rută sigură de transport menită să asigure legătura cu peninsula anexată în 2014 și Rusia.

Conform sursei citate, proiectul ar data din anul 2022, după războiul lansat de Vladimir Putin în Ucraina. Aceasta deoarece podul Kerci, care face legătura între teritoriul rusesc și peninsulă este supus periodic unor atacuri. De menționat că podul are o lungime de 19 kilometri, astfel că tunelul submarin va măsura cam tot atât, dacă va fi realizat.

Un tunel submarin ar putea fi singura varianta, pentru Vladimir Putin, ca Peninsula Crimeea să fie securizată. Moscova nu poate duce singură, se pare, un astfel de proiect la bun sfârșit. Drept care, conform SBU, se bazează pe susținerea Chinei comuniste.

Podul peste strâmtoarea Kerci, Sursa foto: EVZ

Rusia are nevoie de ajutorul Chinei

Surse din cadrul Serviciului ucrainean de securitate (SBU), citate de către publicația Washington Post, susțin că o astfel de investiție este dorită de Vladimir Putin. Tunelul submarin secret din Marea Neagră ar crea o rută sigură de transport pentru mărfuri și material militar. El are nevoie de ajutorul Chinei pentru a-l duce la bun sfârșit.

Proiectul a fost luat în calcul în 2022, după avarierea PoduluI Kerci, de către un camion capcană și de o dronă navală.

SBU susține că a interceptat conversații între o companie chineză de construcții și oficiali ruși. Chinezii și-au exprimat interesul pentru o astfel de construcție. Proiectul ar urma să se desfășoare în baza unor prevederi stricte de confidențialitate pentru a reduce riscurile politice și financiare la care se expune China.

Sursa foto: Twtiter

Vladimir Putin, dispus să investească sume colosale

Experții în construcții sunt de părere că un astfel de tunel ar necesita investiții uriașe. Lucrările s-ar întinde pe o perioadă de mai mulți ani, până la inaugurare. Cu toate acestea Vladimir Putin ar fi dispus să suporte toate costurile.

Un astfel de tunel ar proteja rutele de transport de atacurile Ucrainei. Recuperarea peninsulei Crimeea reprezintă unul dintre principalele obiective ale Kievului.