Putin vrea să crească nivelul de trai cu o economie subterană de 20% din PIB al Rusiei

Dimensiunea economiei subterane a Rusiei reprezenta, anul trecut, 20% din PIB al țării, raportează mass-media din Rusia citând organul de supraveghere financiară Rosfinmonitoring.

Rosfinmonitoring a înregistrat 20,7 miliarde de ruble (315,9 miliarde de dolari) reprezentând importuri nedeclarate, taxe pe venit precum și salarii „pe sub masă” și alte tranzacții suspecte, în 2018, relatează Moscow Times. Aceste sume reprezintă 20% din produsul intern brut al Rusiei, care s-a ridicat la 103,6 miliarde de ruble.

Valoarea economiei subterane a crescut în raport cu anul 2017, an în care era estimată la 18,9 miliarde de ruble.

În același timp, în 2016, economia subterană era estimată la 24, 3 miliarde de ruble, adică 28% din PIB.

Anul trecut, economia paralelă de 20,7 miliarde de ruble era superioară celor 18 miliarde de ruble consacrate cheltuielilor totale din bugetul federal în 2019.

Aproximativ 15 milioane de ruși au început să muncească în 2018 cu o masă salarială ilicită de aproximativ 11 miliarde de ruble, potrivit unui raport Rosfinmonitoring.

Recent, liderul de la Kremnlin, Vladimir Putin, aflat în cădere vertiginoasă în sondaje, după nepopularele măsuri de creștere a vârstei de pensionare și a creșterii TVA de la 1 ianuarie, a promis că nivelul de trai al rușilor va crește încă din acest an. „Rușii trebuie să simtă o îmbunătățire încă din acest an”, a declarat președintele rus, insistând pe protecția familiilor și pe redresarea demografică a țării.

Numai că în Rusia puterea de cumpărare a populației rămâne scăzută, alarmant de scăzută în comparație cu țările dinVest. „19 milioane de ruși trăiesc astăzi sub pragul sărăciei”, a admis Vladimir Putin aflat la al patrulea și ultim mandat, care se va încheia în 2024.