Vladimir Putin plănuiește o amplă reformă fiscală pentru a susține războiul din Ucraina

Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin încearcă să găsească noi variante prin care își poate finanța în continuare războiul din Ucraina.

Vladimir Putin urmărește o reformă fiscală care să prioritizeze și mai mult cheltuielile militare

Rusia a încercat să atragă cât mai multe investiții străine în prima parte a guvernării lui Vladimir Putin. Președintele și-a dorit creșterea numărului întreprinderilor mici și mijlocii și dezvoltarea clasei de mijloc.

Astfel, în anii 2000, investițiile private s-au îndreptat către comerț, servicii și producția de bunuri de consum.

Țara va trebui să crească taxele și impozitele pentru a acoperi gaura din finanțe.

Războiul din Ucraina și schimbările din economie

Administrația de la Kremlin are nevoie de bani pentru a finanța cheltuielile pentru apărare, care se ridică la aproximativ 6% din PIB în acest an, față de aproximativ 3% în medie pe timp de pace.

O analiză publicată de „The Spectator” arată că Moscova trebuie să stimuleze investițiile în producția internă de mașini și tehnologie, mai degrabă decât doar în comerț și servicii.

În 2023, bugetul a fost echilibrat datorită mai multor taxe unice pe exportatorii de mărfuri. Conducerea Kremlinului a apelat și la cheltuielile din Fondul Național de Avuție pentru zile negre, creat pentru a acoperi golurile din finanțele statului în anii de criză.

Astfel, pentru anul precedent, deficitul s-a situat la 1,9% din PIB (o realizare destul de mare pentru o țară aflată în război și sub sancțiuni). Pentru anul acesta e așteaptă ca acesta să se reducă la doar 1,1%.

Proiectele pentru bugetele pentru 2025 și 2026, care au fost prezentate în toamna anului 2023. Acestea sunt posibile datorită veniturilor mai mari din petrol și o scădere a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a celor pentru apărare. Cheltuielile din apărare au fost reduse cu o treime față de 2024.

Cifrele pe care se bazează Ministerul de Finanțe nu sunt realiste

Veniturile din petrol ale Rusiei nu vor crește. Cu toate acestea, costurile de vânzare a petrolului pe care le suportă Rusia sunt în creștere, din cauza presiunii exercitate de sancțiuni. Acest lucru are ca rezultat un venit mai mic pentru visteria statului din fiecare baril vândut. Pe de altă parte, în lipsa unor victorii glorioase, Kremlinul nu poate reduce cheltuielile pentru apărare fără a risca o încetinire economică, ca să nu mai vorbim de o înfrângere militară.

Așadar, singura modalitate de a acoperi gaura neagră din finanțele Rusiei este de a crește taxele.

Ministerul de Finanțe se așteaptă să colecteze 2.600 de miliarde de ruble (22 miliarde de lire sterline) suplimentare în 2025. Dacă estimările actuale de creștere se mențin, veniturile suplimentare ar reprezenta aproximativ 1,4% din PIB în 2025. Se așteaptă ca un sfert să provină din creșterea impozitelor pe venitul celor bogați; întreprinderile vor furniza restul.

Vladimir Putin își dorește o modificare la impozitul pe venit

Mai bine de două decenii, rușii au plătit un impozit pe venit de 13%. Acesta va fi substituit de o impozitare progresivă a venitului pentru salariile de până la 2,4 milioane de ruble (20.600 de lire sterline), impozitul pe venit va rămâne la 13%. Toate câștigurile care depășesc acest prag vor fi însă impozitate la cote din ce în ce mai mari, de la 15% până la 22%.

Există totuși o parte a acestui nou regim fiscal pe care Kremlinul a făcut eforturi să o țină sub tăcere. Modul în care este redistribuit acest impozit pe venit este, de asemenea, pe cale să se schimbe. Toate impozitele suplimentare colectate de la cei mai înstăriți nu vor fi cheltuite la nivel local. În schimb, acesta va fi trimis la guvernul central pentru a fi cheltuit după cum consideră necesar. Cu alte cuvinte, tot impozitul pe venit colectat în plus va ajunge în visteria Kremlinului pentru a finanța războiul din Ucraina.

Pe lângă impozitele suplimentare pentru persoanele fizice, în buzunarul de război al lui Putin vor intra și impozite mai mari pentru companii. Impozitul pe profit va crește de la 20% la 25%. Din punctul de vedere al veniturilor, aceasta este cea mai importantă schimbare pe care o aduce Kremlinul: Ministerul de Finanțe a estimat că va genera 1.600 de miliarde de ruble (14 miliarde de lire sterline) anul viitor.