Vladimir Putin poate nenoroci Europa! Arma nucleară care sperie pe toată lumea. Analiza experților

Vladimir Putin poate nenoroci Europa! Arma nucleară care sperie pe toată lumea. Analiza experților sursa: arhivă EVZ

Rusia este puterea care deține cele mai multe rachete cu încărcătură nucleară din lume, peste Statele Unite și China. Iar acest arsenal poate distruge planeta din ordinul lui Vladimir Putin. Acesta este singurul care hotărăște dacă și când anume vor fi folosite rachetele nucleare, iar acest stârnește îngrijorare în rândul analiștilor.

Toate estimările plasează Rusia în fruntea plutonului puterilor nucleare mondiale. Analiștii sunt îngrijorați cu privire la doctrina nucleară a Rusiei, conform unei analize realizate de France Presse.

Conform informațiilor oficiale, Rusia este puterea dotată cu cel mai mare număr de rachete nucleare. Aceasta, chiar dacă SUA dispun de un număr superior de ogive desfăşurate, adică utilizabile foarte rapid.

Potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), Rusia deține 6.255 ogive nucleare, în vreme ce SUA are 5.550 ale SUA. Alte puteri nucleare nu sunt de aceeaşi categorie. China, a treia putere nucleară mondială, nu dispune decât de 350 de ogive, iar Franţa de 290.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Campaniei internaţionale pentru abolirea armei nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, Rusia a cheltuit în 2020 circa opt miliarde de dolari pentru „fabricarea şi întreţinerea forţelor sale nucleare”.

Racheta nucleară

Sursa: arhiva EVZ

Cine ordonă declanşarea atacului nuclear

Conform reglementărilor constituționale, preşedintele rus, ordonă declanșarea atacului nuclear. Transmiterea ordinului și autentificarea acestuia sunt de apanajul ministrului apărării şi a şefulului Statului Major. Este vorba despre Serghei Şoigu şi mâna sa dreaptă, Valeri Gherasimov.

Vladimir Putin „are autoritatea de a declanşa” un război nuclear, comentează pentru AFP Pavel Podvig, expert rus independent.

„Nu se ştie nimic în ce măsură alţii pot face parte din acest proces. Ei nu se pot opune prin veto, dar există o anumită formă de colegialitate”, a subliniat expertul.

sursa foto. EVZ

Cât de obedientă este armata față de Putin

Preşedintele nu dispune de un buton pe biroul său, procesul nu are nimic automat. În aceste condiții, este imposibil de prevăzut care va fi reacția diferiţilor indivizi de la un capăt la altul al procedurii. Aici intervine problema armatei ruse şi a gradului său de obedienţă. Ce se va întâmpla dacă Vladimir Putin îşi duce ţara spre haosul nuclear, potrivit AFP.

„Nu sunt sigur că întreaga armată îl susţine pe Vladimir Putin. Militarii nu sunt nici nebuni, nici fanatici. Dar nu putem ghici dacă armata va executa un ordin de a utiliza arma nucleară”, asigură Pavel Luzin, expert al armatei ruse care lucrează la Moscova pentru think tank-ul Riddle.

Numeroşi analişti occidentali afirmă că Vladimir Putin are mai mult de pierdut decât de câştigat din invazia în Ucraina. Unii sugerează că nişte responsabili ruşi ar putea să aibă rezerve asupra acestei „operaţiuni speciale”.

„Nu cred că elita militară rusă se va bucura de o utilizare nucleară limitată în Ucraina sau în legătură cu Ucraina”, a notat Kristin Ven Bruusgaard, de la Centrul pentru cooperare şi securitate internaţională (CISAC) al Universităţii din Stanford.

Doctrina nucleară adoptată de Putin

Într-un articol apărut joi în „Bulletin of the Atomic Scientists”, experţii Hans Kristensen şi Matt Korda amintesc că Vladimir Putin a validat în 2020 o doctrină nucleară, cu patru cazuri care ar justifica utilizarea atacului. Este vorba despre tiruri de rachete balistice împotriva Rusiei sau a unui aliat al acesteia, utilizarea unei arme nucleare de către un adversar, un atac împotriva unui sit de armament nuclear rusesc sau o agresiune care ar pune în pericol „existenţa însăşi a statului”.

Dar îndoielile sunt reale cu privire la sinceritatea acestei doctrine. Rusia afirmă că şi-ar fi modernizat aproape 90% din arsenalul său, iar Vladimir Putin revendică necesitatea de a ţine pasul cu schimbarea.

Modernizarea intensivă a arsenalului sugerează că aceasta „merge mai departe de descurajarea elementară şi spre strategii de luptă regionale şi chiar de arme destinate să provoace teroarea”, notează AFP.