Vladimir Putin nu vrea intimidarea lui Kim, ci „soluțiii pașnice”

Președintele rus, Vladimir Putin, crede că testele cu rachete balistice, pe care continuă să le facă Phenianul sunt „periculoase”, dar tot el a avertizat, ieri, în China, cu privire la declarațiile de intimidare la adresa Coreei de Nord, făcute în special de SUA

Putin a cerut soluții pașnice pentru tensiunile din regiune. „Suntem categoric împotriva extinderii clubului puterilor nucleare”, le-a spus Putin jurnaliștilor, la finalul sum mitului internațional de la Beijing, adăugând, însă, că „trebuie să încetăm să intimidăm Coreea de Nord”, referindu- se, cel mai probabil, la Statele Unite.

Racheta nord-coreeană

Rusia a respins afirmațiile americanilor, care au anunțat că racheta lansată în weekend de regimul de la Phenian ar fi căzut periculos de aproape (circa 100 km) de orașul rusesc Vladivostok, de pe coasta Pacifică a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a susținut, în schimb, că sistemele de avertizare au depistat o rachetă care a aterizat la mai mult de 500 km de coastă și nu au reprezentat o amenin țare pentru teritoriul rusesc, în cele 23 de minute de zbor.

„Racheta Coreei de Nord a urmat o traiectorie departe de Rusia și la o distanță semnificativă, nereprezentând vreo amenințare la adresa Federației Ruse”, a anunțat Ministerul Apărării.

Pe de altă parte, regimul lui Kim Jong-un a anunțat, cu satisfacție, că era vorba despre un model nou de rachetă, care poate transporta focoase nucleare.

SUA cer sancțiuni

Tirul de duminică a permis lansarea „unui nou model de rachetă balistică strategică, cu o rază medie până la lungă de acțiune, Hwasong- 12, iar Kim Jong-Un „a supervizat personal acest test”.

Acest tir a testat „caracteristicile şi detaliile tehnice” ale unui nou tip de rachetă, „capabilă să transporte un focos nuclear mare şi puternic”. Racheta a ajuns la altitudinea de 2.111 km și a parcurs 787 km, apoi a căzut „la locul prevăzut cu exactitate”, susțin nord-coreenii.

SUA au cerut duminică o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi înăsprirea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord.