Administraţia prezidenţială din Africa de Sud i-a sugerat preşedintelui rus să nu vină în Africa de Sud, pentru că i-ar pune în dificultate din cauza mandatului internaţional, eliberat pe numele său.
Moscova a respins însă solicitarea venită din partea administrației prezidențiale a Africii de Sud, care a sugerat ca Rusia să-l trimită mai bine pe Serghei Lavrov, la un summit care va avea loc la Johannesburg, în locul lui Vladimir Putin, pe numele căruia este emis un mandat internațional de arestare.
Ne-am bucura dacă n-ar veni Putin
Explicația oficialilor sud-africani: dacă Putin își face apariția la acest summit, autoritățile se vor afla într-o „dilemă” în ceea ce privește arestarea sa, informeazăThe Moscow Times.
„Înțelegem că trebuie să respectăm Statutul de la Roma (al Curții Penale Internaționale - CPI), dar nu putem invita pe cineva și apoi să-l arestăm. Mesajul care a înfuriat Moscova: „Trimiteți-l mai bine pe Lavrov în Africa de Sud. Ne-am bucura dacă n-ar veni Puțin”.
Africa de Sud se numără printre cele 123 de state care au semnat Statutul de la Roma al CPI. În baza acestui statut, o persoană pe numele căreia e emis un mandat internațional de arestare (cum e în cazul dictatorului rus Vladimir Putin), poate fi arestată dacă se află pe teritoriul unuia dintre statele semnatare.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că summit-ul BRICS care se va desfășura în august va fi cu prezență fizică a liderilor. CPI a emis în luna martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.
Participarea lui Putin la summit rămâne incertă
Momentan, prezența lui Vladimir Putin la summitul BRICS, care se va desfășura în Africa de Sud, în perioada 22-24 august, rămâne „incertă”, au declarat pentru Moscow Times oficiali ruși.
Curtea Penală Internațională a emis în luna martie a anului curent un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori. Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.