Se împlinesc 20 de ani de când Vladimir Putin este la putere, ocupând de-a lungul timpului funcții de președinte și prim-ministru al Rusiei. Putin este o mână de fier a statului pe care-l conduce, dar în anii ’90 a fost foarte aproape să fie dat afară dintr-o funcție-cheie.

Valentin Yumashev, fost consilier al președintelui Boris Elțîn a dezvăluit faptul că Yevgeny Primakov a fost foarte aproape să-l dea afară pe Putin, ceea ce ar fi schimbat radical istoria Rusiei și implicit, a politicii internaționale. Iată o parte a dezvăluirilor lui Yumashev, notate în The Moscow Times.

Yumashev: Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că Primakov a încercat de două ori să-l dea afară pe Putin din funcția de director al Serviciului Federal de Securitate (fostul KGB).

Pozner: Cine l-a avertizat?

Yumashev: Boris Nikolayevich (n.r. – Elțîn). Unul dintre lucrurile pe care Elțîn a vrut să le facă, a fost să pregătească pe cineva care începând din anul 2000 să meargă în aceeași direcție pornită de el și în care cetățenii să aibă încredere (…) Vladimir Putin a fost gata să plece în 1997 și 1998. Sarcina sa a fost să îndeplinească primul și al doilea mandat, dar apoi apărut diverse sarcini și a decis să devină premier în 2008. Cu siguranță nu a vrut să rămână la putere 19 ani, fără niciun dubiu.