Vladimir Putin, în pragul nebuniei! „Fortăreața” de miliarde de dolari se prăbușește. Este lovit acolo unde-l doare mai tare

Sursa: Bitcoin news

Restricțiile împotriva Moscovei acoperă orice tranzacții care implică Banca Centrală a Rusiei, Ministerul Finanțelor și Fondul Național de Avere, inclusiv cele care se ocupă cu aurul rusesc. Cu toate acestea, experții avertizează că Rusia ar putea în continuare să vândă metalul prețios în valoare de miliarde de dolari în altă parte, oferind un flux de numerar care ar putea fi folosit pentru a susține economia în declin.

Liderii lumii au convenit să restrângă rezervele de aur ale Rusiei, în timp ce țările se luptă să întrerupă una dintre liniile de salvare cheie ale lui Vladimir Putin, care ar putea ajuta Moscova să evite sancțiunile impuse ca răspuns la războiul din Ucraina.

Aşadar, liderii G7 au decis să înăsprească sancțiunile economice împotriva regimului lui Putin, ca răzbunare la invazia Ucrainei de către Rusia. Planul pus la cale îl va aduce în pragul nebuniei pe Vladimir Putin. Cu siguranţă la această măsură nu se aștepta.

Grupul G7 a anunțat că frânează Rusiei de a-și vinde rezervele de aur - „ultimă soluție” a lui Putin

Experții spun că aurul ar putea fi un colac de salvare pentru Moscova și ar putea permite lui Putin să ocolească sancțiunile financiare impuse de Occident.

Prim-ministrul Johnson a spus că Regatul Unit și Occidentul trebuie să „înăsprească viciul economic” în jurul lui Putin, inclusiv să se asigure că liderul rus nu își poate vinde aurul în altă parte.

Președintele american Joe Biden a subliniat, de asemenea, că aurul rusesc este interzis Occidentului, susținând sancțiunile care restricționează capacitatea lui Putin de a-și folosi proviziile de aur pentru a sprijini războiul din Ucraina, unde forțele Kremlinului au fost acuzate că vizează civili și comit crime de război.

Rusia are aproximativ 132 de miliarde de dolari (100 de miliarde de lire sterline) în rezerve de aur

Rezerve pe care Putin le-a stocat în așteptarea sancțiunilor occidentale asupra agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Edoardo Saravalle, expert în sancțiuni de la Universitatea Columbia din New York, a explicat că liderul rus a stocat aur de când SUA au aplicat sancțiuni asupra țării în 2014, după anexarea Crimeii.

El a spus că Putin plănuiește de mult să folosească aurul pentru a încerca să susțină economia pe măsură ce aceasta devine din ce în ce mai izolată de sistemele financiare globale, creând așa-numita „fortăreață Rusia”.

Putin s-a pregătit de invazie din 2014. Și unul dintre lucrurile pe care le-a făcut a fost să limiteze expunerea la dolar și să acumuleze rezerve valutare pentru a fi pregătit, iar aurul făcea parte din el. Rusia a fost un mare cumpărător de aur de mulți ani. Toate aceste lucruri au fost menite să pregătească Rusia pentru astfel de sancțiuni.

Sancțiunile occidentale i-au stricat deja planurile lui Putin

Dar sancțiunile existente nu acoperă toate rezervele de aur ale Rusiei. De exemplu, aurul care se află într-o bancă rusă nesancționată sau care a fost transferat unei persoane nesancționate rămâne pe mâna lui Putin.

Aceste rezerve de aur ar putea fi încă folosite de oficialii guvernamentali și oligarhii rusi pentru a spăla bani sau pentru schimb valutar pe piețele nereglementate, unde țările pot cumpăra aur rusesc.

Saravalle a explicat că, deși sancțiunile au asigurat că entitățile din SUA, UE și Marea Britanie nu vor face tranzacții care implică aurul rusesc, rămâne în continuare „restul lumii” ca potențiali cumpărători.

În timp ce SUA, UE și Marea Britanie nu mai sunt o piață, asta lasă loc restului lumii, deci există potențial pe o piață mai largă. În acest moment, ceea ce fac sancțiunile este să se asigure că o mare parte din ecosistemul potențial global de cumpărători nu are voie să cumpere aur.

Și așa, acest lucru reduce cererea de aur. Deci nu este înghețat, ci doar are mai puțini potențiali cumpărători. Dar ţări precum India și China ar putea cumpăra aurul rusesc.

Cu toate acestea, el a remarcat că multe țări vor rămâne probabil departe de aurul rusesc, pe măsură ce țările occidentale vor restrânge comerțul, chiar dacă nu au eludat neapărat sancțiunile.

El a concluzionat: „Sunt sigur că unii probabil vor sta departe de asta pentru că nu vor să rişte să încalce sancțiunile occidentale”, relatează Express.