Vladimir Putin, fostul viitor preşedinte al Rusiei. A obținut peste 60 de procente

Liderul rus a obţinut, ieri, cel de-al treilea mandat la Kremlin. Următorii şase ani se anunţă însă dificili într-un context socio-politic ostil.

UPDATE 2 Mii de persoane s-au strâns, în cursul serii, în  centrul Moscovei pentru a protesta față de alegerea lui Putin ca președinte. Mai mulți politicieni au luat cuvântul la mitingul neautorizat de primăria orașului. Oficiali din poliţie au ameninţat că vor sancţiona pe cei care încalcă normele de desfăşurare a adunărilor publice. Un elicopter a survolat permanent piața Puşkinskaia, locul mitingului, unde, în scurt timp  au ajuns camioane cu scutieri. Peste 550 de manifestanţi şi mai mulţi lideri ai opoziţiei au fost reţinuţi luni seara în Moscova şi Sankt Petersburg, în timpul protestelor faţă de victoria lui Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidenţiale ruse. Bloggerul Aleksei Navalnîi, liderul de extremă-stânga, Serghei Udalţov, militanta ecologistă, Evghenia Cirikova şi liderul mişcării Solidarnost, Ilia Iaşin, au fost reţinuţi de poliţie în timpul unei manifestaţii autorizate în Piaţa Puşchin din Moscova. Majoritatea celor reținuti sunt membri ai grupării Cealaltă Rusie, o dată cu ei fiind ridicați și trei jurnaliști, unul dintre aceștia fiind bătut. UPDATE 1 Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse cu 63,75% din voturi, a anunţat, în această dimineață, preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Vladimir Ciurov, după centralizarea rezultatelor de la 99,3% din secţiile de votare.

Pentru Putin au votat 45,1 milioane de cetăţeni. Principalul rival al lui Putin, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, a obţinut 17,19% din voturi. Pe locul al treilea se clasează miliardarul independent Mihail Prohorov, cu 7,84% din sufragii, învingându-l pe veteranul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, creditat cu 6,23 procente. Liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, se află pe ultima poziţie cu doar 3,85% dintre voturile exprimate. Premierul Putin a câştigat alegerile pre­zidenţiale din Rusia din primul tur, ob­ţinând un al treilea mandat la Kremlin, potrivit primelor rezultate publicate aseară, imediat după închiderea urnelor. Omul-forte al Rusiei, care a mai fost pre­şedinte în două mandate succesive, între 2000 şi 2008, a obţinut 61,8 la sută din voturi. În paralel, două exit-poll-uri efectuate de institutele Vtsiom şi FOM îl dădeau câş­tigător pe Putin, cu 58,3% şi, respectiv, 59,3% din voturi. El va conduce Rusia pentru următorii şase ani, în baza unui amendament cons­tituţional aprobat în 2008. Alţi patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru Kremlin: comunistul Ghennadi Ziuganov, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, liderul Rusiei Juste (centru-stânga), Serghei Mironov, care s-au mai înfruntat în competiţia pentru Kremlin, şi miliardarul Mihail Prohorov, novice în ale politicii, dar manager cu experienţă. Toţi aceştia au fost consideraţi însă nişte simpli figuranţi în competiţia cu premierul rus. De altfel, lipsa unui contracandidat puternic din partea opoziţiei de la Moscova, o absenţă care este unul din efectele directe ale unui sistem politic ermetic, controlat de partidul-stat Rusia Unită, stă la baza perpetuării electorale a lui Vladimir Putin. Nu câştigarea alegerilor reprezintă marea provocare pentru Vladimir Putin, ci felul în care va reuşi pentru următorii şase ani să conducă o ţară în care este din ce în ce mai contestat. Protestele ample, fără precedent în Rusia postsovietică, organizate după scrutinul legislativ din 2 decembrie, sunt un semnal clar că o bună parte din populaţie nu mai crede în mesajul stabilităţii promovat la nesfârşit de Putin. Activiştii care militează pentru reforme politice în Rusia au avertizat că nu vor accepta rezultatele prezidenţialelor şi vor face presiuni tot mai mari asupra Kremlinului.

"Bătălia pentru Rusia continuă. Vom învinge. Pentru că noi suntem o naţie de învingători. E în gena noastră.“ Vladimir Putin, preşedintele ales CONTESTARE Opoziția, în stradă Vladimir Putin va fi un președinte nelegitim, care s-a autonumit în prima funcție în stat, avertiza încă de ieri bloggerul Aleksei Navalnîi, una dintre principale figuri ale mișcării de opoziție din Rusia și catalizator al protestelor din ultimele luni. El a denunțat fraudele la urne, în special în Moscova unde susține că s-a recurs la votul multiplu. Activiștii anti-Putin au anunțat deja că vor organiza mișcări de protest care vor include și pichetări ale Kremlinului. 61,8% dintre rușii prezenți la urne au votat cu Putin, potrivit rezultatelor parțiale CITIȚI ȘI:

  • Contestatarii lui Putin, pregătiți să-și instaleze corturi lângă Kremlin
  • SPIONUL PUTIN și viața: berea, pericolul, femeile
  • Putin către presă: ”Lăsați-mi soția și fiicele în pace!”
  • Povestea lui Vladimir Putin: de la băiatul sărac la liderul absolut al Rusiei
  • „Colegul meu de spionaj, Vladimir Putin”