Rusia caută în ultimele luni să-şi întărească legăturile cu Asia, în special cu China, în condițiile în care se confruntă cu sancţiunile occidentale adoptate după ofensiva sa contra Ucrainei.
Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi chinez, Xi Jinping, vor discuta vineri, 30 decembrie, prin videoconferinţă, a anunţat Kremlinul, într-un context de apropiere accelerată între Moscova şi Beijing după ofensiva rusă în Ucraina. "Schimbul de puncte de vedere pe problemele regionale cele mai acute va fi foarte important, unele (probleme) ne sunt mai apropiate, Rusiei, şi altele sunt mai apropiate Chinei", a declarat joi în fața presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
„Adevărat parteneriat strategic”
"Conducătorii noştri vor aborda aceste probleme în spiritul adevăratului nostru parteneriat strategic", a adăugat Dmitri Peskov, precizând că discuţia va avea loc "în prima parte a zilei" după ora Moscovei. Potrivit lui Dmitri Peskov, discuţia se va referi şi la "relaţiile bilaterale" şi la "puternica creştere a volumului schimburilor" între economiile celor două ţări. Rusia caută în ultimele luni să-şi întărească legăturile cu Asia, în special cu China, din cauza faptului că se confruntă cu sancţiunile occidentale adoptate după ofensiva sa contra Ucrainei. Moscova şi Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică faţă de Statele Unite şi aliaţii lor şi au făcut mai multe exerciţii militare comune în ultimele luni, în special manevre navale în această săptămână în Marea Chinei de Est.
Rusia se străduie să-şi sporească livrările de gaz pentru economia chineză, mare consumatoare de energie, şi a accelerat această mişcare. Într-adevăr, după lansarea atacului său militar contra Ucrainei, Moscova este vizată de sancţiuni economice occidentale şi şi-a redus mult livrările de hidrocarburi spre Europa, întorcându-se spre Asia pentru a le compensa. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a lansat oficial exploatarea unui mare zăcământ situat în Siberia, care trebuie să permită sporitea exporturilor către China. Rusia intenţionează de asemenea să construiască din 2024 gazoductul Forţa Siberiei 2 pentru a alimenta Beijingul prin Mongolia, alt semn că strategia energetică rusească a făcut un viraj spre est.
sursa: RADOR